Първото официално изявление на новия посланик на САЩ Марси Рийс

Първото официално изявление на новия посланик на САЩ Марси Рийс
Новият посланик на САЩ в София Марси Рийс. Снимка: Посолство на САЩ
A A+ A++ A

Рубриката „Дипломатически канал" на Novinite.com (Sofia News Agency) и Novinite.bg публикува първото официално изявление на новият посланик на САЩ в България Марси Рийс; изявлението е предоставено от Посолството на САЩ в София.

 

Изявление на посланика на САЩ в Република България Марси Б. Рийс

Много се радвам, че днес съм тук, за да започна мандата си на Посланик на САЩ в Република България.

Въпреки че съм в България едва от миналия петък, вече успях да се повозя на метрото, да се насладя на историческите сгради в центъра на София, да мина през Женския пазар и да ида на Витоша. А днес следобед връчих акредитивните си писма на Президента на Република България. Убедена съм, че за мен ще бъде огромно удоволствие да опозная вашата красива страна.

Нашите две държави имат зад себе си дълга история на партньорство и приятелство, на взаимна подкрепа и сътрудничество.

Нашата обща работа на двустранна основа и като партньори в НАТО в Афганистан, Либия, Косово, допринася за едно по-сигурно, по-стабилно, по-демократично бъдеще за нашия свят и ние сме много благодарни на България за нейния принос.

Въпреки че съм в България съвсем отскоро, аз съм живяла в региона и съм запозната отблизо с конструктивната роля, която България продължава да играе в укрепването на стабилността на Западните Балкани и с подкрепата, която страната оказва на новите демокрации в Близкия Изток и Северна Африка.

Надявам се, че по време на моя мандат ние ще работим заедно, за да укрепваме нашето сътрудничество в сферата на сигурността и правоприлагането, за развитието на бизнес възможностите и ще насърчаваме нашите народи да се опознават взаимно.

Ние сме готови да изслушваме и имаме голямо желание да работим съвместно с вас в сферите, които вашето правителство, гражданско общество и граждани смятат за важни – например, съдебната реформа и укрепването на правоприлагането, насърчаването на енергийна диверсификация, борбата с корупцията и организираната престъпност.

Един от моите лични кумири и американска национална икона, Ейбрахам Линкълн казва: „Tази страна с нейните институции принадлежи на хората, които живеят в нея." Той има предвид моята страна, Съединените американски щати, но това в пълна сила може да се отнесе и за България.

Има толкова много неща, които ни свързват, и фундаменталната истина, че нашите държави принадлежат на своите граждани и че ние трябва преди всичко и в партньорство да работим за доброто на нашите съграждани, трябва да бъде водещият принцип в нашата съвместна работа.

Много благодаря на всички вас за топлото гостоприемство. Очаквам с нетърпение да пътувам навсякъде из страната, за да се срещна с колкото може повече българи и да работим заедно за разширяването и задълбочаването на отличните взаимоотношения между нашите две държави.

ТОВА ИЗЯВЛЕНИЕ НА АНГЛИЙСКИ

#посолство на САЩ #посланик на САЩ #САЩ #Марси Рийс

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Инбет Казино

Анкета

Одобрявате ли кабинета "Главчев"