Световната банка иска обяснение от ДКЕВР за жалбата на ВЕИ инвеститорите

Световната банка иска обяснение от ДКЕВР за жалбата на ВЕИ инвеститорите
Ангел Семерджиев показва с усмивка един от лозунгите на протестиращите срещу таксата за присъединяване за ВЕИ. Снимка: БГНЕС, архив
A A+ A++ A

Експерти от Световната банка, която финансира част от проектите за възобновяеми енергийни източници в България, са посетили Държавната комсиия за енергийсно и водно регулиране (ДКЕВР) и са поискали информация по повод жалбата на инвеститорите, внесена в ЕК, каза председателят на Комисията Ангел Семерджиев.

Според становището на експертите въведената такса за достъп е напълно законна, а не както смятат производителите на зелена енергия, обясни Семерджиев, цитиран от БНР.

„Ние сме държавна институция, всеки може да протестира, нямам нищо против. Ние се срещнахме с представители на международни финансови институции, които финансират проекти в България, обяснихме нашите мотиви и трябва да ви кажа, че те проявиха разбиране и приеха нашите мотиви. Представители на Световната банка от организацията ОФИТ бяха при нас“, разказа подробно председателят на държавния регулатор.

Семерджиев потвърди отново, че всички приети нормативи са законни и че ако операторите на зелена енергия откажат да плащат въведената такса, големите енергоразпределителни дружества и Електросистемният енергиен оператор съвсем законно ще ги изключат от системата.

По думите на Семерджиев това няма да наруши ни най-малко състоянието на енергийната система.

„Никакъв шок. Енергията, която се произвежда от възобновяемите източници, дори и да бъде спряна утре, няма да се почувства изобщо в системата. Това си го запишете ясно, а тази енергия се изкупува, за да могат те да се развиват“, коментира Семерджиев.

По неговите думи ВЕИ централите се подпомагат от регулатора, за да може през 2020 г. България да има 16% производство на зелена енергия, затова й цените за производителите й са преференциални.

В понеделник близо 250 души извървяха краткото разстояние от сградата на Комисията до Министерския съвет в знак на протест срещу таксата за присъединяване за ВЕИ.

Семерджиев беше посрещнат на работното си място от протестиращите с освирквания и викове „Оставка!“.

В средата на септември ДКЕВР свали цената на зелената енергия със задна дата без обществено обсъждане, а само преди дни председателят на Комисията обяви, че ДКЕВР няма намерение да променя таксите за достъп до енергийната мрежа на България.

#Световна банка #ДКЕВР #ВЕИ #зелена енергия #ток #Ангел Семерджиев #председател на Държавната комсиия за енергийсно и водно регулиране #Държавната комсиия за енергийсно и водно регулиране

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Енергетика
Последно от Енергетика

Всички новини от Енергетика »