Станишев не иска руска или американска, а българска АЕЦ „Белене"

Станишев не иска руска или американска, а българска АЕЦ „Белене"
Лидерът на БСП Сергей Станишев не иска АЕЦ „Белене" да е руска или американска, а българска електроцентрала. Снимка: БГНЕС
A A+ A++ A

Лидерът на БСП Сергей Станишев не иска АЕЦ „Белене" да е руска или американска, а българска електроцентрала.

„Смисълът на АЕЦ „Белене" е да работи за българските граждани. Имаме две американски електроцентрали, два ТЕЦ-а, които произвеждат по-скъп ток от произведения в държавна ТЕЦ," коментира Сергей Станишев пред „Нова телевизия".

Той определи като наглост изказването на икономическия министър Делян Добрев, който във вторник обеща референдумът за втората атомна централа да се проведе до 3 месеца.

„Референдумът се определя кога да бъде от президента или Добрев командва президента," попита реторично Сергей Станишев.

Според него управляващите от ГЕРБ са се изплашили от тези 770 000 граждани, участвали в подписката за иницииране на национално допитване за осъществяването на ядрения проект.

Сергей Станишев добави, че като се проведе един референдум, всяко правителство е длъжно да се съобрази с волята на хората, иначе правителството е ненужно.

По закон Народното събрание има право само да редактира въпроса за референдума, без да променя съдържанието.

„ГЕРБ ще се опита да дискредитира референдума, ще правят сигурно и опити да подменят съдържанието на въпроса и ние ще се борим с всички сили срещу това. Иначе ще е гавра с всички тези подписали се българи," категоричен е Сергей Станишев.

Според него, хората трябва да вземат информирано решение, а за такова очевидно не разполагат с достатъчно информация по въпроса.

„Вече е толкова смешно. Един ден преди да излезе проверката на подписката, ясно е, че предишния ден са знаели управляващите, изведнъж водят помпозно с фанфари едва ли не в Народното събрание инвеститор. Това е кризисен пиар нищо друго. В Народното събрание Цачева и Добрев във възторг: „намерихме инвеститор", за да залъжат хората," каза още Сергей Станишев.

Преди седмица в парламента министър Делян Добрев представи американския „Глобъл пауър консорциум" като кандидат-инвеститор за АЕЦ „Белене".

Според експерта от „Риск инженеринг" Богомил Манчев, който е консултант на консорциума, инвеститорът иска да откупи проекта от държавата, а след това да продава произведения ток на пазарен принцип.

„АЕЦ „Белене" е замислен от самото начало като проектно финансиране на НЕК, там активите на „Белене" са около 1,8 млрд. евро, от които 1,4 млрд. евро са платени, това е актив на НЕК, това е свършена работа. Самата НЕК е инвестирала в този проект. Имаше и международен инвеститор по наше време, избран в конкурс между 5-6 компании. Спечелилата компания получи право 49% да инвестира, това беше RWE, а те бяха изгонени от ГЕРБ през ноември 2009 г.," посочи лидерът на БСП.

Той посочи, че постът на президент на ПЕС, на който беше избран на 29 септември, е признание за голямо доверие лично към него и към партията му.

Сергей Станишев сподели тезата на председателя на Европейския парламент Мартин Шулц, според когото европейската десница потупва по рамото премиера Бойко Борисов, но не подкрепя България в решаващи моменти като присъединяването към Шенген.

„Десницата не върши работа на България. За това за българите е полезно да имаме социалисти на власт и в ЕП, и в ЕК и в националните държави. И когато аз съм избран за лидер на ПЕС, комуникацията с тези премиери и със 190 души от ЕП, каквато е групата, много по-лесно е, защото ме познават, защото си имаме доверие и имам аргументи," допълни Сергей Станишев.

Той заяви, че ни очаква тежка зима, защото в резултат на политиката на това правителство се увеличават цените на всичко.

„Вижте колко се увеличиха цените на основни хранителни стоки за последните два месеца, от юли токът е увеличен с 13%, ами това е непосилно за българите," посочи Сергей Станишев.

#Сергей Станишев #президент на ПЕС #председател на БСП #АЕЦ „Белене" #ТЕЦ #Делян Добрев #„Глобъл пауър консорциум" #„Риск Инженеринг" #Богомил Манчев #НЕК #RWE #ПЕС

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Вътрешна политика
Последно от Вътрешна политика

Всички новини от Вътрешна политика »

Инбет Казино

Анкета

Отрази ли се инфлацията на джоба Ви преди великденските празници