По заповед на Борисов Добрев пита RWE защо са се оттеглили от АЕЦ „Белене"

По заповед на Борисов Добрев пита RWE защо са се оттеглили от АЕЦ „Белене"
Премиерът Бойко Борисов настоява за писмена декларация от германската компания RWE дали оттеглянето й от проекта АЕЦ „Белене" е заради правителството или ГЕРБ. Снимка: БГНЕС
A A+ A++ A

Премиерът Бойко Борисов настоява за писмена декларация от германската компания RWE дали оттеглянето й от проекта АЕЦ „Белене" е заради правителството или ГЕРБ.

„Деляне, свържи се с централата на RWE и поискай писмено да ти отговорят дали ГЕРБ или нашето правителство е изгонило RWE и дали RWE са били съгласни с тия заеми от половин милиард," нареди министър-председателят на енергиния министър Делян Добрев в началото на правителственото заседание в сряда.

Премиерът коментира и последните изявления на лидера на БСП и ПЕС Сергей Станишев.

„Сутринта се забавлявах истински да слушам Станишев," обясни на министрите Бойко Борисов, цитиран от БГНЕС.

Именно заради думите на лидера на социалистите, че ГЕРБ са изгонили RWE от АЕЦ „Белене" , премиерът постави задачата на енергийния министър да изиска писмен отговор от германската компания за мотивите й да оттегли намеренията си за инвестиции в проекта.

Премиерът очевидно не е доволен и от думите на Сергей Станишев за присъединяването на България към Шенген.

„Станишев първо казва „Ние в ПЕС, европейските социалисти сме „за" това България да влезе в Шенген, защото е изпълнила всички критерии". В същото време „България и ГЕРБ се провалиха по пътя на Шенген" – в едно изречение казва две биещи се абсолютно невъзможни една с друга тези. Ако европейските социалисти, които той управлява, са „за" България да влезе в Шенген, защото е изпълнила всички критерии и това го е казал Европейския парламент, казала го е и Европейската комисия - как от трибунката му се изкълчва устата в парламента да каже, че това е провал на ГЕРБ," коментира Бойко Борисов.

RWE прекрати Договора за съвместно предприятие с българската НЕК за АЕЦ „Белене" през 2009 г. заради „изпуснати ключови етапи" в проекта.

Ръководителят на германската компания Юрген Гросман посочи в писмо до българската страна, че техническият проект на реактора тип АЕЦ-92 на руския доставчик „Атомстройекспорт", а също предназначението на площадката „Белене" отговарят на съответните високи международни изисквания.

„Състоянието на проекта АЕЦ „Белене" беше обсъждано на различните последни срещи, отчасти и на най-високо равнище. Въпреки достатъчно конструктивното отношение и усилията на всички страни и особено на новото българско правителство, оглавявано от министър-председателя Борисов, е необходимо да се признае, че ключовите етапи, съгласувани в Договора за съвместно предприятие между НЕК и RWE, не бяха достигнати," се казва в писмото на доктор Гросман до българската страна.

От RWE многократно са подчертавали необходимостта от цялостна финансова концепция за проекта, което е от „изключително важно значение в контекста на световната финансова и икономическа криза".

„Според Договора за съвместно предприятие изпуснатите ключови етапи са послужили като основание за прекратяването на договора, което в настоящия момент се оформя от RWE," пише доктор Юрген Гросман.

В края на писмото си той пише, че е постигната договореност с министър-председателя Бойко Борисов „да продължим диалога и обсъждането на общите проекти и възможности в българския енергиен сектор".

Копие от оригиналното писмо, изпратено до изпълнителния директор на НЕК Георги Миков, министъра на икономиката, енергетиката и туризма Трайчо Трайков и Галина Тошева, изпълнителен директор на БЕХ.

#Бойко Борисов #премиер на България #Делян Добрев #министър на икономиката #АЕЦ „Белене" #RWE #Сергей Станишев #Шенген #ПЕС

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Енергетика
Последно от Енергетика

Всички новини от Енергетика »

Инбет Казино

Анкета

Отрази ли се инфлацията на джоба Ви преди великденските празници