Сръбският президент Николич пак отрече геноцида в Сребреница

Сръбският президент Николич пак отрече геноцида в Сребреница
Президентът на Сърбия Томислав Николич отрече клането в Сребреница от 1995 г. да е било геноцид в скандално изявление пред италианския вестник „Кориере дела Сера". Снимка: ЕПА/БГНЕС
A A+ A++ A

Президентът на Сърбия Томислав Николич отрече клането в Сребреница от 1995 г. да е било геноцид в скандално изявление пред италианския вестник „Кориере дела Сера".

„В Сребреница не е имало геноцид. Става въпрос за вината на отделни членове на сръбския народ. Сръбският парламент осъди това престъпление, но в него не се използва думата „геноцид". Нито един сърбин не признава геноцида в Сребреница, включително и аз," подчерта Томислав Николич пред изданието, цитирано от БГНЕС.

Това не е първият случай, в който президентът отрича геноцида в Сребреница. В началото на юни малко след встъпването си в длъжност като държавен глава на Сърбия той заяви, че е „много лесно да се отправят обвинения и да се доказва пред съд, че някакво събитие е било геноцид".

През лятото на 1995 г. босненската сръбска армия под командването на генерал Ратко Младич изби около 8000 мюсюлмани след падането на град Сребреница.

Това беше най-кървавото клане на цивилни граждани в Европа след края на Втората световна война.

Днес за това престъпление отговарят пред Хагския трибунал Ратко Младич и бившият лидер на босненските сърби Радован Караджич.

Томислав Николич, който се закле като президент на Сърбия пред народните представители в Скупщината на 31 май, е бивш националистически лидер и приближен на бившия лидер Слободан Милошевич.

Президентът на Сърбия е на официално посещение в Италия, с която Белград поддържа традиционно добри отношения. Рим е голям търговски партньор и инвеститор в балканската страна.

„Бившият лидер на босненските сърби Радован Караджич и главнокомандващият сръбската босненска армия генерал Ратко Младич, които в момента се намират в затвора на трибунала в Хага, трябва да се смятат за невинни, докато не бъдат признати за виновни," категоричен е Томислав Николич.

Той смята, че Европейският съюз не трябва да поставя нови условия за членство пред Сърбия, включително и за признаването на независимостта на Косово.

„Ако трябва да се откажем от Косово, тогава абсолютно приемливо е да забравим за Европа," заяви още Томислав Николич.

Сръбският държавен глава подчерта, че Сърбия е постигнала редица договори с властите в Прищина. Той заяви, че няма да избяга от среща с премиера на Косово Хашим Тачи, но преди подобна среща трябва да приключи разследването срещу косовския министър-председател.

Според евродокладчика Дик Марти Хашим Тачи е замесен в търговия с органи в Косово, а косовският премиер категорично отрича обвиненията.

„От 2000 г. нашата цел е ЕС. Ние извършихме редица реформи в икономиката, спецслужбите, обществения и други сектори. Сега ни се поставя въпроса за признаването на Косово. Не става въпрос дали ние искаме да влезем в ЕС. Истинският въпрос е дали те ни искат. Тях питайте," препоръча на журналистите Томислав Николич.

#Томислав Николич #Сребреница #вестник „Кориере дела сера" #Президент на Сърбия #геноцид #Ратко Младич #Радован Караджич

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Свят
Последно от Свят

Всички новини от Свят »

Инбет Казино

Анкета

Отрази ли се инфлацията на джоба Ви преди великденските празници