Ангела Меркел в Атина: Искам Гърция в еврозоната!

Ангела Меркел в Атина: Искам Гърция в еврозоната!
Германският канцлер Ангела Меркел заяви, че иска Гърция в еврозоната, по време на 6-часовото си официално посещение в Атина във вторник. Снимка: ЕПА/БГНЕС
A A+ A++ A

Германският канцлер Ангела Меркел заяви, че иска Гърция в еврозоната, по време на 6-часовото си официално посещение в Атина във вторник.

Тя изрази задоволство от усилията и постигнатия напредък от Гърция и пожела изпадналата в големи финансови, икономически и социални затруднения страна да остане в еврозоната, предадоха АФП и БГНЕС.

„Нашите разговори показват ясно, че в този момент има напредък всеки ден," заяви канцлерката на пресконференция с гръцкия премиер Андонис Самарас и изрази убеденост, че трудните усилия си струват.

„Много беше постигнато. Има още много да се постига и Германия и Гърция ще работят заедно в много тясно сътрудничество, но ако не разрешим проблемите сега, те ще се проявят по-късно по още по-тежък начин," предупреди Ангела Меркел.

Канцлерът на Германия си послужи с опита си от прехода в Източна Европа, за да покаже разбирането си към гърците.

„Зная много добре, тъй като идвам от източна страна, че реформите ще отнемат немалко време," подчерта тя.

Гръцкият премиер Андонис Самарас е уверил Ангела Меркел, че Гърция е решена да изпълни ангажиментите си, както по отношение на приспособяването на бюджета, така и относно структурните реформи.

„Подчертах пред канцлерката, че гръцкият народ кърви, но е решен да остане в еврозоната," допълни Андонис Самарас.

Германия и Гърция заявиха също така, че работят по двустранното сътрудничество в областта на подобряването на системата на здравеопазването и модернизирането на регионалната администрация.

#дългова криза #ЕС #премиер на Гърция #Андонис Самарас #Атина #Гърция #Германия #Канцлер на Германия #Ангела Меркел

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Свят
Последно от Свят

Всички новини от Свят »

Инбет Казино

Анкета

Одобрявате ли кабинета "Главчев"