Станишев за данъка върху лихвите: Поредната екстравагантна идея на Дянков!

Станишев за данъка върху лихвите: Поредната екстравагантна идея на Дянков!
Данъкът удря не само богатите хора с големи влогове, но и бедните българи, категоричен е Сергей Станишев. Снимка: БГНЕС
A A+ A++ A

Облагането на лихвите върху депозитите на физическите лица с данък от 10% е поредната екстравагантна идея на финансовия министър Симеон Дянков, смята лидерът на левицата Сергей Станишев.

Новата ставка се предвижда в промените в Закона за ДДС, приети от Министерския съвет в сряда, с които ще се направят и промени в още няколко закона, включително и в Закона за доходите върху физическите лица.

На практика ще се облагат и лихвите по депозитите на българите в банки в рамките на страните от ЕС или от Европейското икономическо пространство.

Очакванията са този данък да доведе до допълнителни приходи за бюджета от 120 млн. лв., като по думите на финансовия министър Симеон Дянков целта е да се възстанови равнопоставеността между хората, а не да се търси силен фискален ефект.

„Данъкът удря не само богатите хора с големи влогове, но и бедните българи," категоричен е Сергей Станишев, цитиран от пресцентъра на БСП.

Лидерът на социалистите категорично възрази срещу обяснението на Симеон Дянков, че това е едва ли не данък върху богатството.

Сергей Станишев подчерта, че ще се облагат депозитите и на хората с ниски доходи, които пазят бели пари за черни дни.

Председателят на БСП коментира още, че ако беше искрен, Симеон Дянков трябваше да предложи да се освободят от данъчно облагане лихвите, които хората плащат по ипотечните и потребителските си кредити.

„Това е логиката на данъчното облагане на лихвите - щом се облагат лихвите за депозити, трябва да се освободят от облагане лихвите по кредити, които са ползвали хората," смята Сергей Станишев.

Лидерът на БСП подчерта още, че ако Симеон Дянков е искал да облага богатите, трябвало да приеме идеята на БСП – доходите на бедните българи да бъдат освободени от Данък общ доход (ДОД), а богатите да плащат ставка по-висока от 10%.

„Това би било социално справедливо по време на криза," изтъкна Сергей Станишев.

Според него идеята на управляващите показва, че очевидно те очакват, че ще са зле с изпълнението на бюджета и се чудят как да го пълнят.

#банкова система #Министерски съвет #Закон за ДДС #Министър на финансите #Симеон Дянков #данък върху лихвите по депозити #лихви #данък #депозити #Сергей Станишев #БСП #ДОД #данък общ доход

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Финанси
Последно от Финанси

Всички новини от Финанси »