Турция приземи принудително сирийски самолет, но не откри оръжия в товара

Турция приземи принудително сирийски самолет, но не откри оръжия в товара
Изтребители от Военновъздушните сили на Турция приземиха принудително в Анкара сирийски пътнически самолет по подозрения, че на борда му има оръжия, но такива не са били открити. Снимка: ЕПА/БГНЕС
A A+ A++ A

Изтребители от Военновъздушните сили на Турция приземиха принудително в Анкара сирийски пътнически самолет по подозрения, че на борда му има оръжия, но такива не са били открити.

Самолетът „Еърбъс А-320" с 35 пътници на борда, включително 17 руски граждани, бе приземен принудително на международното летище в турската столица около 17:15 часа в сряда вечерта, предаде Си Ен Ен Тюрк.

След приключването на обиска на борда на самолета, той е получил разрешение от Министерството на външните работи на Турция да продължи изпълнението на полета си от Москва до Дамаск.

Турските медии съобщиха, че на борда на самолета са били открити резервни части за радиостанции, използвани за военни цели.

Според информация в електронното издание на вестник „Хюриет" в товарния отсек са били намерени 12 големи кутии, съдържанието на които се изяснява.

Същевременно държавната телевизия ТРТ съобщи, че са открити резервни части за военни радиостанции, но информацията все още не е потвърдена официално.

Сирийският пътнически самолет, задържан на път от Москва за Дамаск, не е превозвал никакво оръжие или военна техника, съобщи агенция „Интерфакс", цитирана от БГНЕС.

„На борда на пътническия самолет нямаше и не е можело да има нито оръжия, нито някакви системи или резервни части за военна техника," съобщи високопоставен източник на Руската агенция за оръжеен износ.

Русия е ключов съюзник на Сирия и голям доставчик на оръжие на страната.

„Ако имаше нужда да доставяме военна техника или оръжие на Сирия, това щеше да бъде направено по рутинен начин, а не незаконно, още по-малко чрез използване на пътнически самолет," съобщи източникът.

„Има незаконен товар на самолета, който е трябвало да бъде обявен в съответствие с правилата на гражданската авиация," заяви тогава турският външен министър Ахмет Давутоглу, цитиран от Анадолската агенция.

#Турция #Анкара #Еърбъс А-320 #вестник „Хюриет" #Москва #Дамаск #Сирия #Ахмет Давутоглу #министър на външните работи #оръжие #пътнически самолет

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Свят
Последно от Свят

Всички новини от Свят »

Инбет Казино

Анкета

Отрази ли се инфлацията на джоба Ви преди великденските празници