Черногорците гласуват предсрочно за парламент

Черногорците гласуват предсрочно за парламент
Лидерът на Демократическата партия на социалистите Мило Джуканович. Снимка: ЕПА/БГНЕС, архив
A A+ A++ A

Започна гласуването на парламентарните избори в Черна гора, свикани предсрочно от управляващата коалиция начело с Демократическата партия на социалистите.

Целта на Демократическата партия на социалистите е да получи категорично мнозинство, позволяващо й да води важните преговори с Брюксел за присъединяване на страната към Европейския съюз.

Очаква се социалистите да постигнат девети по ред изборен успех, като техният лидер, ветеранът на черногорската политическа сцена Мило Джуканович, е единственият лидер на Балканите, чиято партия победи на всички избори от началото на разпадането на бившата Югославия през 90-те години.

Според допитванията коалицията на Джуканович ще излезе начело с 47% от гласовете срещу 40% за опозиционните партии, предаде БГНЕС.

Опозицията, обединена в коалицията „Демократически фронт" с ръководител бившият външен министър Миодраг Лекич, обвинява управляващите за трудното икономическо положение, 20-процентната безработица и корупцията в страната.

В годишния си доклад Европейската комисия отбеляза, че Черна гора трябва да постигне напредък в областта на правовата държава и борбата срещу организираната престъпност и корупцията.

По данни на Световната банка дългът на Черна гора възлиза на 58% от БВП, което според нея е „тревожно".

Черногорската икономика, която е слабо диверсифицирана и силно зависи от чуждите инвестиции, изживя период на растеж между 2006 и 2009 г.

Подхранвана главно от парите от туризма и от инвестициите в недвижими имоти по адриатическото крайбрежие, впоследствие растежът на страната се забави.

При растеж от 2.7% през 2011 г., тази година се очаква черногорската икономика да нарасне с едва 0.5%.

Черна гора, с население 680 000 души, обяви независимост от Сърбия през 2006 г.

#Европейска комисия #Европейски съюз #ЕК #ЕС #Демократическа партия на социалистите #Парламент #избори #Черна гора

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Свят
Последно от Свят

Всички новини от Свят »

Инбет Казино

Анкета

Одобрявате ли кабинета "Главчев"