Агенцията по храните призна вина за разваленото месо на „Меком”

Агенцията по храните призна вина за разваленото месо на „Меком”
Директорът на Агенцията за контрол на храните д-р Йордан Войнов. Снимка: БГНЕС
A A+ A++ A

Двама от отговорните служители на Дирекцията по контрол на храните са отстранени от работа, докато тече проверката в складовете на „Меком“.

„Недоумявам как може инспектор с дългогодишен стаж да пропусне такова месо във фризера. Вината е поделена между нашите хора и собственика на предприятието“, заяви пред БНР директорът на Агенцията за контрол на храните д-р Йордан Войнов по повод откритото около 4.2 т месо с изтекъл срок в складовете на фирма „Меком“ преди дни.

Войнов добави, че заводът в Силистра ще бъде глобен с 10 000 лв.

По думите му е странно, че такова месо може да се намери в едно от най-големите предприятия.

„Необяснимо е, защото досега много мисии са минавали през „Меком“. Пропуск е, дори месото да е предназначено за екарисажа. Половината от магазините нямат договори за извозване на отпадните продукти. Има нужда от нова наредба. Правилата могат да бъдат разписани до месец“, добави Войнов.

По думите му в завода дори е трябвало да има мисия от Русия, за където фирмата изнасяла.

Според гражданите на Силистра има слаб контрол и отговорност носи не само производителят, но и контролните органи.Те споделиха, че им нямат доверие, защото „за пари са готови на всичко“.

„Малките производители ги забраняват, а на големите дават шанс за тровят хората“, споделиха силистренци пред БНР.

Може би хората имат право да недоволстват след това, което се случи, но не бих казал, че контролът е занижен, коментира Войнов.

Той обясни, че няма данни месо с изтекъл срок да е влизало в търговската мрежа. Хората нямат основания за притеснения, успокои той.

Месокомбинатът е раздиран от сериозни скандали вече година заради криза в управлението. Новите шефове твърдят, че производство почти няма. Не знаели и за тоновете развалени меса.

#Меком #д-р Йордан Войнов #Силистра #Русия

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Общество
Последно от Общество

Всички новини от Общество »

Акценти

Инбет Казино

Анкета

Отрази ли се инфлацията на джоба Ви преди великденските празници