СДС: АЕЦ „Белене" се строи зад гърба на Кабинета

СДС: АЕЦ „Белене" се строи зад гърба на Кабинета
Мартин Димитров (вляво) и Иван Иванов (вдясно) се позоваха на писмо от шефа на НЕК до кмета на Свищов за изграждане на далекопровод, който да свърже бъдещите мощности на АЕЦ „Белене" с енергийната система на България". Снимка: БГНЕС
A A+ A++ A

Строителството на АЕЦ „Белене" продължава въпреки решението на Кабинета от март да замрази проекта, обявиха от „Синята коалиция".

Съпредседателят на десния съюз Мартин Димитров и колегата му Иван Иванов се позоваха на писмо от шефа на НЕК до кмета на Свищов за изграждане на далекопровод, който да свърже „бъдещите мощности, които ще бъдат изградени на площадката на АЕЦ „Белене", с енергийната система на България", предаде „Дневник".

Писмото, разпространено и сред журналисти, е изпратено на 8 октомври 2012 г. от НЕК и засяга изграждането на далекопровод 400 киловолта. Според Иван Иванов тази високоволтова линия е необходима само за ядрена централа.

Така от десницата предварително отхвърлиха евентуални обяснения на правителството, че линията се прави, ако някога там бъде изградена газова централа.

„НЕК строи „Белене" и референдумът е нужен на ГЕРБ, за да легитимират изграждането на централата", коментира Мартин Димитров.

Фактите ще бъдат предоставени на временната комисия, която разследва договорите по проекта и чието първо задение започва в 16.00 часа.

Временната парламентарна анкетна комисия за проверка на всички данни, факти и обстоятелства за решения и действия по проекта АЕЦБелене" от 2002 г. до края на месец март 2012 г. бе създадена на 3 октомври 2012 г. с Решение на Народното събрание.

#Иван Иванов #АЕЦ „Белене" #„Синята коалиция" #НЕК #строителство #Парламент #Кабинет #Мартин Димитров #СДС #комисия #проверка #временна комисия

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Вътрешна политика
Последно от Вътрешна политика

Всички новини от Вътрешна политика »

Инбет Казино

Анкета

Отрази ли се инфлацията на джоба Ви преди великденските празници