Оправдаха Цветанов по делото за клевета срещу съдия Тодорова

Оправдаха Цветанов по делото за клевета срещу съдия Тодорова
Присъдата беше прочетена за минута и половина, като съдия Екатерина Роглекова не представи дори кратки мотиви за решението си. Снимка: БГНЕС
A A+ A++ A

Вътрешният министър Цветан Цветанов беше оправдан от Пловдивския районен съд по делото за клевета, заведено срещу него от съдия Мирослава Тодорова.

Тодорова заведе дело срещу вицепремиера, след като в края на януари в интервю за бТВ той я обвини, че покровителства организираната престъпност, защото е забавила мотивите за осъдителната присъда на Васил Маникатов.

Тодорова ще трябва да плати 500 лева разноски по делото. Присъдата беше прочетена за минута и половина, като съдия Екатерина Роглекова не представи дори кратки мотиви за решението си, предаде „Дневник“.

Пред съда адвокат Десислава Добрева, която защитава вътрешния министър, заяви в четвъртък, че той всъщност не е твърдял, че Тодорова покровителства организираната престъпност.

По думите й той бил неправилно разбран, а всъщност е критикувал забавянето на мотивите на Тодорова и на други съдии по водени от тях дела.

Според Добрева е нормално Цветанов да изкаже мнението си по въпрос, който е значим за обществото и е проблем.

Още повече че според нея границите на приемливата критика са по-широки, когато става въпрос за публично известно лице, каквото е председателят на Съюза на съдиите в България (ССБ) Мирослава Тодорова.

От пледоарията на Добрева стана ясно, че Цветанов в качеството си на политик има право да изразява мнението си по теми, които са проблем за обществото. Такъв бил случаят и за забавянето на дела.

Защитникът на Мирослава Тодорова адвокат Даниела Доковска заяви пред съда, че твърдяното от Цветанов е позорно обстоятелство.

„Ако аз кажа, че съдия покровителства организираната престъпност, това е престъпно. Не е ли по-престъпно, ако го каже вътрешният министър?“, попита тя.

Според Доковска Цветанов е длъжностното лице, което по дефиниция разполата с информация за организираната престъпност и мафията и „по силата на службата си знае кой я покровителства“.

Обществото предполага, че тези изказвания не са голословни, подчерта адвокатът.

Според Доковска подсъдимият съзнателно е уронил престижа на съдия Тодорова и мотивите за изказването на Цветанов са многобройните становища на Съюза на съдиите, които са подписани от Тодорова и са критични към вътрешния министър. Тя изреди няколко такива позиции на организацията от 2009 г. насам.

Според адвокат Добрева пък никъде не може да се установи кои са неверните и позорни обстоятелства в думите на Цветанов.

Според нея в тъжбата на Тодорова е изведено собственото й възприятие и интерпретация на думите на вътрешния министър.

„Те са извадени от контекста, а частната тъжителка е направила субективна преценка“, посочи адвокатът на Цветанов.

На предишното заседание на съда на 18 септември процесът се обърна срещу Тодорова, след като съдия Екатерина Роглекова (заместник-председател на съда и шеф на наказателната му колегия) прие искането на защитата на Цветанов да бъдат предоставени справки от Софийския градски съд (СГС) за делата на Тодорова между 2004 и 2012 г. и дали има забавени мотиви по тях, които да са станали повод за погасяване по давност.

Тези справки трябваше да бъдат изготвени от председателя на Софийския градски съд Владимира Янева, която е семейна приятелка на вътрешния министър.

#Цветан Цветанов #министър на вътрешните работи #вицепремиер #Мирослава Тодорова #съдия #Съюза на Съдиите #България #Десислава Добрева #Даниела Доковска #Пловдивския районен съд #Софийския градски съд #Владимира Янева #председател на СГС

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Вътрешна политика
Последно от Вътрешна политика

Всички новини от Вътрешна политика »