Стартира първият фестивал за съвременно изкуство „Sofia Contemporary"

Стартира първият фестивал за съвременно изкуство „Sofia Contemporary"
Снимка: SGEB
A A+ A++ A

Sofia Contemporary – първият международен фестивал за съвременно изкуство в България, ще предложи на столичани различни художествени средства, традиционни и нови медии, урбанистични и интериорни пространства за изкуство.

Фестивалът, който се осъществява с подкрепата на Societe Generale Експресбанк, ще продължи до 11 ноември 2012 г. и „ще дискутира различни отношения към проблемите на времето, територията, пола, социалната и политическата неудовлетвореност, но и принадлежност". Темата на първото издание е Сегашно продължително.

Основната цел на събитието е да намали дистанцията между съвременното изкуство и българската публика. Фестивалът ще представи художествени работи, които са част от ежедневието на големия град, говорят с публиката и предизвикват реакцията на случайните минувачи.

В продължение на 3 седмици жителите и гостите на София ще бъдат провокирани да съпреживеят града като колективно пространство, което може да бъде реорганизирано и върху което може да се въздейства.

Програмата на фестивала е разделена на 5 основни секции: В Движение, Паралелно, Деца, Видео, Град. Сред произведенията и инсталациите, които могат да бъдат разгледани, са „Park View" на Лъчезар Бояджиев (градинката пред Националната библиотека „Св.Св. Кирил и Методий"), „Кой иска да живее вечно" на Викенти Комитски (пред билетен център на НДК), „Рестартирай сладкарница „Прага" на ул. „Раковски" 145, съвместната изложба със Societe Generale Експресбанк „Твоето изкуство на съвременната карта" в подлеза на метростанция „Сердика", видеото на Недко Солаков „Безмълвни" във Фабрика 126, детската работилница „Деца, вдигайте шум!" в „Монтфиз" , бул. „Цар Освободител" 31, ет. 2, на 2ри, 3ти и 4ти ноември, „Обществено кино на тиха пресечка" на Риркрит Тираваниджа (градинката пред галерия „Академия"), „Светло Бъдеще" на Райчо Станев и Нагледна (фасадата на НДК), „Замяна" на Кирил Прашков (оградата на НХА), „Интериор" на Destructive Creation" (ъгъла на Патриарх Евтимий и Ангел Кънчев").

Пълната програма с описание на проектите може да бъде видяна на: http://edno.bg/sofia-contemporary-2012/programa

Групата Societe Generale Експресбанк е една от десетте най-големи финансови институции в България. В нея влизат банката Societe Generale Експресбанк и нейните дъщерни дружества – Sogelease България, Societe Generale Факторинг и асоциираното й дружество – живото застрахователната компания Sogelife България.

Заедно със своите 1 500 служители, Societe Generale Експресбанк се стреми да предлага на клиентите си достъпни, гъвкави, качествени, иновативни продукти и услуги при изгодни ценови условия.

Банката е носител на множество награди, сред които "Най-добра банка в България" от международното финансово списание Euromoney за 2012 г. Наскоро рейтинговата агенция Fitch Ratings потвърди дългосрочния рейтинг на Societe Generale Експресбанк - 'BBB+' със стабилна перспектива, който е възможно най-високия рейтинг, даван от Fitch на финансова институция в България.

- 99.74% от капитала са собственост на Societe Generale Group;

- 52 млн. лв. нетна печалба за 2011 г.;

- 173.2 млн. лв. нетен банков доход за 2011 г.;

- 3.5 милиарда лв. общ обем на активите;

- 150 офиса;

- повече от 360 000 клиенти.

www.sgeb.bg

SOFIA CONTEMPORARY е нов фестивал за съвременно изкуство, създаден в рамките на проект на Столична община: "Фестивали за изкуство в публичното пространство: SOFIA CONTEMPORARY и Фестивал на открито в Западен парк“, финансиран от Оперативна програма „Регионално развитие” 2007-2013 г. Програмните части на фестивала "В Движение", "Форум", "Деца", "Видео", се организират с финансовата подкрепа на Societe Generale Експресбанк, Samsung Electronics, Renault.

Първото издание стартира на 19 октомври и ще продължи до 11 ноември. Основната цел на събитието е да намали дистанцията между съвременното изкуство и българската публиката. Темата на първото издание е Сегашно продължително. Фестивалът ще представи художествени работи, които са част от ежедневието на големия град, говорят с публиката и предизвикват реакцията на случайните минувачи. В продължение на 3 седмици жителите и гостите на София ще бъдат провокирани да съпреживеят града като колективно пространство, което може да бъде реорганизирано и върху което може да се въздейства.

Повече за фестивала на: http://www.edno.bg/sofia-contemporary-2012/festivalat

ТОВА СЪОБЩЕНИЕ НА АНГЛИЙСКИ

#Societe Generale Експресбанк #Societe Generale Expressbank #изкуство #съвременно изкуство #фестивал

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Култура
Последно от Култура

Всички новини от Култура »