Избори, избори, избори...

Избори, избори, избори...
A A+ A++ A

Статията е публикувана в рубриката „Без филтър“ на агенция БГНЕС.


 

Сега казват, че изборите са започнали, но това не е вярно.

Правим избори всеки ден.

Безработният избира къде да отиде и да се пробва, за да може да изкара сто лева и да купи нещо за вкъщи. Служителят избира какво и как да направи – или да стане по-добър, или да се опита да преметне някого и да вземе някой лев отгоре, или пък просто да се скатае от работа.

Мениджърът, в най-честия случай, избира какво да предприеме, за да оцелее фирмата му, да се нагоди към новия свят, и да прецени кое ще е най-добре за неговия екип. Политикът - вероятно - прави избори дори по няколко пъти на ден.

Първо, как да угоди на партийния си шеф, който и да е той. После, как да направи така, че да се хареса на всички, и накрая, как въобще да обясни някому, че въобще е свършил някаква работа, без дори самият той да знае за това.

Сложни дилеми пред всеки, както сами виждате.

Предстоят ни интересни изборни години. Ако приемем, че политическите кампании вече са започнали, включвам в тази поредица и настоящата година... Следващата - ще избираме парламент, по-следващата ще гласуваме за тези, които ще ни представляват в Европейския парламент, после за кметове и след това за президент.

Както и да ги смятаме, чакат ни поне четири изборни години, в които ще ни се разкаже играта от обещания, усмивки, слагачество и милиони, ако не и милиарди, хвърлени за демокрация. Или за псевдодемокрация. Знаем какво е казал Уинстън Чърчил точно за този тип демокрация – че не е най-добрата, но все още няма измислена по-добра.

Сега пред нас стои точно тази задача – нека да я изпълним колкото се може по-добре и да не си губим времето с глупости. Защото всеки от нас всеки ден прави своя избор. И този избор е далеч по-важен от политическите – за който и парламент да са те.

Първо и най-важното е: да изберем да работим съвестно, честно и почтено. И много. Иновативно. И да правим неща, които никой досега не е правил. Това важи и за безработния, и за служителя, и за сития, и за гладния.

Животът сега ни поднася такива изненади, че не се знае утре кой от коя страна ще се окаже и дали ситият скоро няма да е гладен. Единственото ни спасение в модерния свят, за който вече категорично е ясно, че не е в криза, а просто ще си бъде такъв занапред, е да бъдем позитивни, работливи и иновативни. И това вече е нашият личен, важен за нас, но и за цялото общество избор.

Знам, че е лесно да се напише, но опитайте да го направите и ще видите, че е единственият възможен избор. Защото понякога от много избори не е ясно дали ще направим най-добрия.

Затова трябва да си поставим една цел и да я постигнем - да бъдем различни и иновативни. България сега е съвкупност от избора на всеки един от нас и затова той е важен.

И когато ние го направим, тогава всички останали избори са много лесни - ще гласуваме за тези, на които искаме да приличаме, ще гласуваме за честните и иновативните политици, за тези, които могат да ни донесат успех и да ни стимулират да станем още по-добри.

Не е лесно. Но зависи само от нас.

-------------

Максим Бехар е един от водещите PR експерти в България. Целият му живот е свързан с публичните комуникации. През 1994 година създава и до днес управлява известната PR компания M3 Communications Group, Inc. Започва кариерата си като журналист. По-късно е един от създателите на в. "Стандарт" (1992 г.). Ентусиазиран е от възможностите, които носи модерният свят на високи технологии и нови медии. Голямата му страст са технологичните новости, които му помагат да е в крак с динамичното време в бизнеса и комуникациите.
 

#Максим Бехар #избори

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Гледна точка
Последно от Гледна точка

Всички новини от Гледна точка »