Бизнесът: Всички разпределят пари, но кой ще ги изкарва?

Бизнесът: Всички разпределят пари, но кой ще ги изкарва?
Председателят на БСК Божидар Данев определи Бюджет 2013 като дантелен, защото в него щяло да има много дупки за запълване. Снимка: БГНЕС
A A+ A++ A

Бюджет 2013 обрича икономиката на стагнация през следващата година, а всички говорят за разпределението на парите, които не се знае откъде ще получим, коментира председателят на Българската стопанска камара Божидар Данев.

„Нищо не се дава за икономиката, която произвежда доходите. Ние всички говорим как да разпределяме парите. Никой не говори за този, който произвежда парите," заяви Божидар Данев пред БНР.

По думите му, в България няма инвестиции, над 400 000 са закритите работни места за последните години, а само за последните месеци те са 93 000.

„Главният проблем е какво да направим за икономиката. Всички са се впрегнали как да разпределяме това, което другите печелят, това е социалистически подход," подчерта председателят на БСК.

Той подчерта, че в новата система, въведена от финансовия министър Симеон Дянков, повишението на доходите приблизително компенсира нивото на инфлацията.

Божидар Данев е категоричен, че популисткият подход и на опозиция, и на управляващи в една предизборна година обрича икономиката на България.

„Тя прилича на костенурка, ние не знаем дали се мърда, или се движи. Не само сивата икономика, а държавата като че ли е загърбила икономиката като цяло," посочи Божидар Данев.

Той посочи, че за строителството на второ- и третокласни пътища не са отделени никакви средства, нито пък за изграждането на електронното правителство и електронния кадастър.

„Ние догодина значи, че не можем да имаме проекти. Да не говорим за НЗОК. Много дантелен бюджет има, с много дупки. Те трябва да се запълнят, за да може този бюджет да бъде не на стагнацията, а на ръста на икономиката," категоричен е Божидар Данев.

От своя страна Пламен Димитров, президент на КНСБ коментира, че има около 1% растеж на БВП според КНСБ.

„Този растеж е постижим, но недостатъчен да реши проблемите на пазара на труда. Безработицата е запазена на високи равнища и от тази гледна точка не можем да кажем, че икономиката се стимулира. Огромната мизерия е един от основните проблеми на българското население. Заплатите на хората като цяло не се увеличават. И служителите, чакащи на бюджетните средства няма да получат сериозни увеличения на заплатите. Този бюджет няма смелостта да атакува сивата икономика откъм приходната част," смята Пламен Димитров.

Според него, в Бюджет 2013 може да се осигурят нови приходи чрез атака върху сивата икономика.

„Не може с такива данъци, при такава икономика, да финансираме по адекватен начин социалните системи и всички разходи. Бюджет 2013 има напрегната приходна част, но може да се вкарат 2-3 мерки допълнително – за майките, за безработните, за пенсионерите и да има баланс," твърди синдикалния лидер.

#Божидар Данев #БСК #Българска стопанска камара #Бюджет 2013 #икономика #КНСБ #Пламен Димитров #президент на КНСБ #БВП

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Финанси
Последно от Финанси

Всички новини от Финанси »

Инбет Казино

Анкета

Одобрявате ли кабинета "Главчев"