Пак отложиха България за Шенген

Пак отложиха България за Шенген
Крайното решение за приемането на България и Румъния в безвизовата Шенгенска зона отново е отложено. Карта: Уикипедия
A A+ A++ A

Крайното решение за приемането на България и Румъния в безвизовата Шенгенска зона е било отложено от лидерите на 27-те страни – членки на ЕС.

Разглеждането на този въпрос остава за пролетта на следващата година, е решил Европейският съвет, предаде ИТАР-ТАСС, цитирана от „Фокус“.

Очакваше се на срещата на европейските лидери в Брюксел да бъде обявено разширяването на зоната за сметка на тези две страни – членки на ЕС, но това не стана.

Срещу приемането на България и Румъния в Шенген продължава да бъде Холандия, която вече наложи вето през септември 2011 г.

Всички останали 24 държави от този граничен и митнически съюз вече са съгласни с разширяването му.

В проекта за изявление за резултатите от срещата се казва, че са изпълнени всички изисквания за приемането на България и Румъния в Шенген, и се предлага това да стане възможно най-бързо и при необходимост Съветът на ЕС ще се заеме отново с въпроса през март 2012 г.

Преди началото на срещата на лидерите на страните от ЕС в четвъртък българският премиер Бойко Борисов изрази очакванията си, че ще се стигне до решение за българското членство в Шенген именно на последното за 2011 г. заседание на европейските ръководители.

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Коментирай

Най-четено от Брюксел
Последно от Брюксел

Всички новини от Брюксел »

Инбет Казино

Анкета

Одобрявате ли кабинета "Главчев"