Светият Синод се събира след кончината на патриарх Максим

Светият Синод се събира след кончината на патриарх Максим
Снимка: БГНЕС, архив
A A+ A++ A

Софийските митрополити ще се съберат във вторник, за да вземат решение по всички процедури, които ще бъдат направени във връзка с кончината на българския патриарх Максим, съобщи Тивериополският епископ Тихон, председател на църковното настоятелство на патриаршеската катедрала „Св. Александър Невски".

Негово Стейшество патриарх Максим почина малко преди 4.00 часа във вторник на 98 години след дълго боледуване.

Епископ Тихон сподели, че погребението на предния патриарх е било отдавна (повече от 41 години – бел.ред.) и някой едва ли си спомня как протича такова погребение, цитира го Би Ти Ви.

Рано или късно ще трябва да бъдат освободени тленните останки на патриарх Максим от правителствена болница и положени в ковчег, който ще се донесе в храма „Св. Александър Невски", допълни епископът.

Очаква се във вторник Светият Синод, ако успеят всичките му членове да се съберат, да вземе тези решения, но при всички положения това няма да стане бързо.

Новината за кончината на поатриарх Максим вероятно е достигнала до останалите православни църкви и те сигурно ще искат да изпратят свои представители, добави епископ Тихон.

Той посочи, че е дълг на Търновския митрополит Григорий да свика един избирателен църковен събор в рамките на определен срок.

„Условията са описани в устава на църквата. Новият патриарх трябва да е не по-млад от 50 години и най-малко 5 години да е бил митрополит на Българската православна църква. Светият Синод трябва да представи на избирателите трима кандидати  и измежду тях Църковният събор ще трябва да избере бъдещия патриарх", уточни епископ Тихон.

„Аз ще запомня патриарх Максим с това, че беше един монах, какъвто вече мъчно ще намерим в нашето духовенство, с неговата безкрайна прецизност що се отнася до задълженията на всеки един от нас. Моето искрено съжаление за това, че той толкова години беше един самотен човек. Става дума, че никой практически с изключение на най-близките около него в домакинството му, никой не успя да спечели доверието му, така че да бъде в една постоянна връзка с него", сподели епископът.

Малко по-рано проф. Иван Желев, богослов от Софийския университет „Св. Климент Охридски" и бивш председател на Комисията по вероизповедения, заяви, че новият патриарх ще бъде избран в началото на март 2013 г.

Според проф. Желев предстои състав от четирима старши митрополити да свика съвещание на Светия синод, на което да бъда избран заместник на потриарх Максим, който да поеме управлението на Българската православна църква до избора на нов патриарх

#кончина #патриарх Максим #БПЦ #Българска православна църква #патриарх #Тихон #„Св. Александър Невски" #катедрала

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Общество
Последно от Общество

Всички новини от Общество »

Инбет Казино

Анкета

Одобрявате ли кабинета "Главчев"