Доставките на газ от Украйна няма да спрат дори и при криза в Радата

Доставките на газ от Украйна няма да спрат дори и при криза в Радата
Депутатът от БЮР Андрей Шкил заяви, че не парламентът е този, който взема решенията за газовите доставки и свързаните с тях договори, тъй като това е пълномощията на президента и Министерския съвет. Снимка: БГНЕС, архив
A A+ A++ A

Няма опасност евентуална криза в украинската Рада да се отрази на доставките на газ за България и да се стигне до газова криза като тази в началото на 2009 г., уверяви украинският депутат от опозиционната партия БЮТ Андрей Шкил.

Шкил заяви, че не украинският парламент е този, който решава въпроса за газовите доставки за чужбина, цитира го БНР.

„Да, разбирам, но тук нещата нямат нищо общо, тъй като в Украйна е възобновена старата конституция. Не парламентът е този, който взема решенията за газовите доставки и свързаните с тях договори. Това е в пълномощията на президента и Министерския съвет", обасни депутатът.

В понеделник украинската опозиция свика митинг пред Централната избирателна комисия в Киев срещу, според нея, фалшификацията на парламентарните избори. От партията заплашиха, че ако не бъдат чути, заедно с партията „Удар" на боксьора Виталий Кличко, ще откажат депутатските си места и така Радата няма да събере необходимия брой от 300 депутати, за да функционира.

На въпрос как вижда България в момента Андрей Шкил отговори, че „това е страна, която може да служи за пример на Украйна, въпреки всички проблеми, които остави членството й в социалистическия лагер, как може да бъде построена нова икономика на базата на членството й в ЕС".

#криза #Рада #правителство #газ #доставки #газ #Конституция #България #Виталий Кличко #депутат

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Енергетика
Последно от Енергетика

Всички новини от Енергетика »

Инбет Казино

Анкета

Одобрявате ли кабинета "Главчев"