Сивата икономика в България се свила с 6% за 2 години

Сивата икономика в България се свила с 6% за 2 години
Сивата икономика в България е между 25% и 30%, отчетоха председателят на Асоциацията на индустриалния капитал в България Васил Велев и генералният й секретар Милена Ангелова. Снимка: БГНЕС
A A+ A++ A

Сивата иконимика в България се е свила с 6% през последните две години, отчитат от Асоциацията на индустриалния капитал в България.

В момента сивата икономика е между 25 и 30 % сочат данните от изследване на асоциацията, представено в Русе от председателят й Васил Велев и главният секретар Милена Ангелова.

Освен това от строителството, здравеопазването и туризма сивата икономика се е пренасочила към електротехниката, козметиката и парфюмерията, предаде БГНЕС.

Данните от изследването сочат, че чувствително е намаляло най-масовото нарушение – работа без трудови договори. В същото време се увеличава сключването на договори за минимална работна заплата или на 4 часа, като доплащането на реалното възнаграждение става на ръка.

Намалява и търговията без отчетни документи, като една от причините е свързването на касовите апарати с НАП.

Едва 8 % от хората обаче вярват, че всички декларират реалните си доходи, но въпреки това тенденцията е оптимистична.

„Целта, която си поставя България, е да стигне до нива от 10-15 %. В Европейския съюз например, най-ниският процент на икономика в сянка е около 10 % и той се наблюдава в Скандинавските страни," отбелязват от Асоциацията на индустриалния капитал в България.

В страните от Централна и Западна Европа е 15 %, а в Южна Европа, Румъния и България – 20-30 %.

Според АИКБ вероятно темата за сивата икономика ще бъде във фокуса на общественото внимание още поне 10-15 години, като през това време трябва да се снижи процентът.

Въвеждането на електронното правителство е вариантът, който ще пресече корупцията и ще намали възможностите за нелегален бизнес, смятат от асоциацията.

#Асоциация на индустриалния капитал в България #АИКБ #сива икономика #НАП #трудов договор

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Бизнес
Последно от Бизнес

Всички новини от Бизнес »

Инбет Казино

Анкета

Одобрявате ли кабинета "Главчев"