Бараково стиска палци за Барак Обама в изборния ден

Бараково стиска палци за Барак Обама в изборния ден
Село Бараково, община Кочериново, с население под 600 души, се надява да приеме съименника си Барак Обама като гост. Снимка: Би Ти Ви
A A+ A++ A

Жителите на българското село Бараково се надяват президентът на САЩ Барак Обама да бъде преизбран, за да им дойде на гости.

Това предаде Би Ти Ви в репортаж от село Бараково, разположено в подножието на Рила, в деня на президентските избори в САЩ, 6 ноември 2012 г., в които президентът, демократът Барак Обама се изправя срещу републиканеца Мит Ромни.

Жителите на село Бараково дори са изпратили писмо до Белия дом с покана до Обама да ги посети; идеята е на местния жител Стоян Евтимов.

„Всяка една такава нестандартна идея повишава настроението на хората," обяснява той.

Би Ти Ви изтъква, че хората от Бараково, което с население под 600 жители, дори кръстили барбекю на Барак Обама.

„Не съм видял нито добро, нито лошо от Барак Обама, за мен е просто един обикновен човек, въпреки че е президент на Америка", заявява един от местните, Любен Стоименов.

В репортажа се уточнява, че името на село Бараково е свързано с Балканската война от 1912 г.. Преди войната по моста в селото е минавала границата между България и Османска Турция, като от двете страни на моста са били часовите заедно със знамената, или байряците на двете страни.

Така името на селото първоначално било „Байраково", но впоследствие, най-вероятно погрешка, буквата „й" била пропусната и селото останало с името Бараково, разяснява Евтимов.

„При първото си официално посещение в България се надяваме да ни посетите. Вашето гостуване ще бъде голяма чест и радост за нас", се казва в писмото на жителите на Бараково до Барак Обама. Те вече са получили и едно от автоматичните писма в отговор от Белия дом, в което се уточнява, че служителите в американското президенство не могат да отговорят на всяко писмо поотделно заради големия брой писма, които се получават за президента.

„Надяваме се да има късмет, да го преизберат, за да може да дойде, и да можем и ние да се похвалим с нещо хубаво," заявява кметът на село Бараково Жулиета Лазова.

ТАЗИ СТАТИЯ НА АНГЛИЙСКИ

#Барак Обама #Президент на САЩ #САЩ #президентски избори #Бараково #Рила #Балканска война #Османска империя

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Общество
Последно от Общество

Всички новини от Общество »

Инбет Казино

Анкета

Отрази ли се инфлацията на джоба Ви преди великденските празници