Светият синод иска 9 ноември да е Ден на траур за патриарх Максим

Светият синод иска 9 ноември да е Ден на траур за патриарх Максим
Траурен флаг беше пуснат от патриаршеската катедрала „Свети Александър Невски" заради кончината на главата на Българската църква патриарх Максим.
A A+ A++ A

Светият синод на Българската православна църква (БПЦ) ще поиска с писмо от министър-председателя Бойко Борисов да бъде обявен Ден за траур в петък, на 9 ноември, когато ще са опелото и погребението на патриарх Максим.

Това решение беше съобщено във вторник вечерта пред журналисти от главния секретар на Синода епископ Наум, предаде БТА. В сряда се очаква и решението на правителството.

Негово светейшество почина на 6 ноември в правителствената болница „Лозенец" на 98 години. Патриарх Максим ръководи БПЦ 41 години.

По волята на патриарх Максим погребението му ще бъде в Троянския манастир и ще започне в 15:30 часа на 9 ноември.

Поклонението ще бъде на 8 ноември в столичния катедрален храм „Света Неделя", където от 9:00 часа ще бъде отслужена заупокойна Света литургия от Пловдивския митрополит Николай.

На 9 ноември в патриаршеската катедрала „Свети Александър Невски" от 9:00 часа ще бъде отслужена заупокойна Света литургия, а от 10:30 часа ще бъде опелото на патриарх Максим.

На 7 ноември е ден на траур в село Орешак – родното място на патриарх Максим. Парламентът почете с едноминутно мълчание паметта на главата на БПЦ.

#Светият синод #Българската православна църква #БПЦ #Бойко Борисов #министър-председател #патриарх Максим #ден на траур #епископ Наум #митрополит Николай #Орешак

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Общество
Последно от Общество

Всички новини от Общество »

Инбет Казино

Анкета

Одобрявате ли кабинета "Главчев"