КЗК наложи рекордна глоба за дистрибутора на „Хюндай"

A A+ A++ A

Комисията за защита на конкуренцията (КЗК) глоби с рекордните 15.988 млн. лв. официалния дистрибутор на автомобилите „Хюндай" в България - „Индустриал комерс" ЕООД, съобщиха от пресцентъра на институцията.

Рекордната санкция е изчислена като 10% от оборота на дружеството за миналата година, като са глобени са и пет дилъри на колите, които са работили с „Индустриал комерс".

291 100 лв. са наложени на „Технокар", 83 400 лв. - на „Алексиев" ЕТ, 32 400 лв.- на ЕТ „Мототехника Христов", 13 000 лв. - на „Кармобил" и 5000 лв.- на "Каби Кар".

Санкциите са наложени заради прилагането на съгласувани практики и за вертикални споразумения между „Индустриал комерс" и дилърите, което е нарушение на антитръстовото законодателство.

В решението на КЗК се казва, че договорите включват клаузи, които налагат ограничения на конкуренцията, включително тежки ограничения като фиксирането на препродажните цени на нови автомобили, резервни части и сервизни услуги.

На дилърите е била наложена забрана да продават конкурентни марки коли и части, както и да извършват кръстосани сделки помежду си. Те не са имали право да продават на клиенти от други административни области.

Глобените компании могат да обжалват решението пред Върховния административен съд в 14-дневен срок.

В същото време в САЩ „Хюндай" заедно с „КИА" са изправени пред дело за 775 млн. долара, колкото са исканите обезщетения от купувачи на коли с разкрасени показатели за икономия на гориво.

#КЗК #глоба #дистрибутор #„Хюндай" #„Индустриал комерс"

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Търговия
Последно от Търговия

Всички новини от Търговия »