България в национален траур в памет на патриарх Максим

България в национален траур в памет на патриарх Максим
На 9 ноември, петък, България е в национален траур в памет на бащата на Българската православна църква патриарх Максим. Снимка:
A A+ A++ A

На 9 ноември, петък, България е в национален траур в памет на бащата на Българската православна църква патриарх Максим, който почина на 6 ноември на 98-годишна възраст.

Патриархът ще бъде погребан в Троянския манастир до родното си село Орешак.

Гробът, където ще бъде положено тялото на Негово светейшество, се намира зад чудотворната икона на Света Богородица Троеручица в самата църква на Светата обител. Всяка година на 15 август - храмовия празник на манастира, патриарх Максим водеше литийното шествие с тази икона, припомня „Дневник".

В района около Троянския манастир режимът за преминаване ще бъде ограничен, като за хората, които пътуват към село Черни Осъм, ще има обходен маршрут. Осигурен е и екип на Спешна помощ.

Определено е и трасето, по което ще преминат официалните гости и гражданите. В охраната на погребението ще бъдат мобилизирани всички служители на Районното управление на полицията в Троян. Ще помагат и служители на общинската администрация. Екипи на Пътна полиция ще бъдат разположени по пътните артерии към манастира.

В манастира има полицейско присъствие още от четвъртък. Почистени са зоните около пътя и пред манастира.

Очаква се погребението да започне в 15:30 часа. БНТ ще покаже на живо опелото на покойния патриарх Максим от храм-паметника „Св. Александър Невски". Специалното студио е от 10:30 до 12:00 часа. В 15:00 часа студиото ще продължи от Троянската света обител.

#патриарх Максим #ден на траур #погребение #Троянски манастир #храм-паметник „Св. Александър Невски"

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Общество
Последно от Общество

Всички новини от Общество »