Дядо Григорий оттегли подписите си от избора на митрополит Кирил

Дядо Григорий оттегли подписите си от избора на митрополит Кирил
Дядо Григорий е обявил решението си да оттегли подписите си от протоколите на заседанието с писмо до Светия Синод. Снимка: БГНЕС
A A+ A++ A

Великотърновският митрополит Григорий оттегля подписите си от избора на митрополит Кирил за наместник-председател на Българската православна църква.

Дядо Григорий е обявил решението си да оттегли подписите си от протоколите на заседанието с писмо до Светия Синод, предаде „Дарик“.

На 10 ноември със седем гласа „за“ за наместник-председател на Светия синод бе избран Варненският и Великопреславски митрополит Кирил. Той ще ръководи и Софийската епархия.

Заседанието на Светия Синод тогава бе председателствано от Великотърновския митрополит Григорий.

„Понастоящем все повече се трупат критики към светата ни църква, особено по повод неспазване Устава на БПЦ при избора на наместник-председател на Светия Синод. Имайки предвид горното, съм длъжен да заявя, че оттеглям своите подписи под първата и втората част от Протокол №26/10.11.2012 г. от заседанието на Светия Синод“, пише в писмото на дядо Григорий, публикувано на официалния сайт на църквата.

„Категорично настоявам подписите ми под този протокол (първа и втора част) да бъдат заличени и да не се зачита тяхната валидност“, заявява още митрополитът.

След избора на митрополит Кирил пловдивският митрополит Николай обаче заяви, че при избора е нарушен чл. 63, ал. 2 от Устава на Българската православна църква.

Според Пловдивския владика наместник-председателят е трябвало да бъде избран с мнозинство, което съставлява повече от половината на всички членове на Светия Синод. Тоест при 14 синодални архиереи, за митрополит Кирил е трябвало гласуват мининум осем, а той е получил подкрепата на седем от свойте събратя.

Варненският владика, придобил скандална известност със своя чисто нов премиерен автомобил „Линкълн MKZ Хибрид“, модел 2012 г., заяви в неделя, че колата е „абсолютно евтина“.

Митрополит Кирил се появи с хибридния автомобил със „златен“ номер В 8008 РТ през 2011 г., докато събираше средства чрез медиите за довършването на новия варненски храм „Св. Прокопий Варненски“.

#БПЦ #Българска православна църква #Свети синод #митрополит Николай #митрополит Кирил #митрополит Григорий

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Общество
Последно от Общество

Всички новини от Общество »