Експерт: „Газпром” ще приеме българските условия за „Южен поток”

A A+ A++ A

Руският енергиен гигант „Газпром“ е съобщил, че Гърция е отстранена от плановете за строежа на газопровода „Южен поток“.

Това предаде електронното издание на гръцкия вестник „Катимерини“, цитирано от БТА.

Компанията ще приеме условията на България за участието й в проекта.

България е „последна и ключова от транзитните държави, с които „Газпром“ още не се е разбрал за полагането на тръбата“, пише пък руският вестник „Комерсант“.

Преди подписването на инвестиционното решение българските власти искат да получат от руския монополист и допълнителна отстъпка в цената на газа.

България трябва да подпише за „Южен поток“ в четвъртък, заради което шефът на „Газпром“ Алексей Милер пристига в страната в сряда.

„Газпром“ отказва да обвързва двата въпроса, но независимо от „редица спорни моменти“ в преговорите не очаква проблеми от България и се надява да започне изграждането на газопровода на 7 декември, се казва в статията.

Според източник на вестника от София тази година България плаща на „Газпром“ по 534 долара за 1000 куб. метра газ, а през 2013 г. разчита да плаща „по-малко от 500 долара“.

Руският експерт Виталий Крюков смята, че „Газпром“ ще приеме условията на България, доколкото потреблението й не е твърде голямо – 2.8 милиарда куб. метра през 2011 г.

Значението на „Южен поток“ за газовия монополист е далеч по-голямо, а България е последната транзитна страна, неподписала още окончателното инвестиционно решение, посочва анализаторът.

Високопоставени представители на „Газпром“ са заявили на пресконференция в Москва тази седмица, че решението се дължи на факта, че търсенето на гръцкия пазар не може да покрие стойността на инвестицията.

„Няма да строим газопровод, който да стои празен“, подчерта Леонид Чугунов, ръководител на отдел „Управление на проекти“ в „Газпром“.

Той каза, че неговата компания се е отказала в обозримо бъдеще от плановете да изгради южен дял на газопровода, който да достигне до Южна Италия през Гърция, като подчерта, че проектът е насочен само към пазари, които са способни да предложат перспективи за значително потребление.

Не е такъв случаят нито с Гърция, нито с Южна Италия, отбеляза представителят на „Газпром“.

Ако Гърция се нуждае от повече газ, той ще дойде през съществуващите интерконекторни връзки с България и Турция, посочи Чугунов.

Той също така разграничи проекта „Южен поток“ от интересите на „Газпром“ към Гръцката държавна газова корпорация (ДЕПА), като заяви, че независимо кой притежава ДЕПА, решението за газопровода се отнася до гръцкия пазар.

„Газпром“ е един от кандидатите за участие в търга за приватизацията на ДЕПА.

Алексей Милер потвърди във вторник, че строежът на „Южен поток“ се очаква да започне до края на годината.

Плановете за гръцки клон на газопровода дойдоха в резултат на особено добрите отношения между Атина и Москва по време на мандата на бившия премиер Костас Караманлис и бяха свързани с положителната позиция на неговото правителство към ръководения от Русия проект за нефтопровда „Бургас-Александруполис“.

По онова време беше ясно, че гръцкият дял на „Южен поток“ няма да се базира на финансови критерии, отбелязва „Катимерини“.

Според източници от енергийния сектор интересът на „Газпром“ към гръцкия газов пазар означава, че вариантът за връщане на Гърция в плановете за „Южен поток“ не може да бъде изключен, пише гръцкият вестник.

#Газпром #Южен поток #България #Гърция #Алексей Милер #Южна Италия #София #Бургас #Александруполис #ДЕПА #Турция #Атина #Москва #Костас Караманлис

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Енергетика
Последно от Енергетика

Всички новини от Енергетика »

Инбет Казино

Анкета

Отрази ли се инфлацията на джоба Ви преди великденските празници