ВСС прие оставката на Венета Марковска

ВСС прие оставката на Венета Марковска
Венета Марковска има намерение да положи клетва като съдия в Конституционния съд, стана ясно от молба, която тя е подала сутринта в четвъртък до ВСС. Снимка: БГНЕС
A A+ A++ A

Висшият съдебен съвет (ВСС) прие оставката на Венета Марковска като съдия и заместник-председател на Върховния административен съд (ВАС).

От 22-ма гласували, 18 бяха „за“, двама „против“, а двама се въздържаха, предаде БГНЕС.

Венета Марковска има намерение да положи клетва като съдия в Конституционния съд, стана ясно от молба, която тя е подала сутринта в четвъртък до ВСС.

Марковска помоли молбата да бъде разгледана своевременно на заседанието на ВСС, „тъй като в 11.00 часа ми предстои да положа клетва в Конституционния съд“, пише в нея.

Любопитна подробност, повдигаща редица въпроси, е фактът, че етичната комисия в Съвета се е самосезирала по сигнала срещу Марковска и трябваше да извърши проверка по него. С освобождаването й от съдебната система обаче тази проверка няма да се състои, информира Би Ти Ви.

Един от представителите на т.нар. реформаторско крило в съвета съдията Калин Калпакчиев предложи именно по тази причина Марковска да не бъде освобождавана от системата. Мнозинството кадровици обаче не взеха предвид становището му.

Според закона клетвата се полага в присъствието на председателя на Народното събрание, на президента, на председателите на Върховния касационен съд и на Върховния административен съд. След това съдиите встъпват в длъжност.

Междувременно съдебните кадровици официализираха и първата известна кандидатура за главен прокурор - тя е на Сотир Цацаров, зад която стоят седем души.

Първоначално не стана ясно дали клетва ще положат всички четирима нови съдии – Георги Ангелов, Борис Велчев, Анастас Анастасов и Венета Марковска, тъй като Марковска преди дни заяви, че ще положи, ако прокуратурата я оневини.

Мандатът на Евгени Танчев, Георги Петканов, Емилия Друмева и Владислав Славов изтече на 13 октомври.

В края на октомври без дебати депутатите избраха зам.-председателя на НС Анастас Анастасов и Венета Марковска, зам.-председател на ВАС, за членове на КС от парламентарната квота.

След избора Европейската комисия (ЕК) обяви, че може да изготви допълнителен доклад за правосъдието и вътрешните работи в България и преди края на следващата година. Предупреждението дойде по повод новите съдебни назначения. От ЕК посочиха, че има сериозни съмнения за търговия с влияние и корупция по отношение на един от кандидатите, без да посочват име.

Така Венета Марковска бе изслушана в парламентарната правна комисия и там сигналът, който не бе проверен с мотива, че е анонимен, бе наречен от нея донос.

След това по време на скандала на ЕК й се наложи да посочи, че изявлението е официална позиция. Ден след като лично пък вицепремиерът и вътрешен министър Цветан Цветанов каза, че „това не е официална позиция на ЕК, която да е излязла към България".

Премиерът Бойко Борисов заяви, че „ако сигналът срещу съдия Венета Марковска е донос, това е много грозно, много обиждащо, но ако има капка истина в това, правилното е тя да се оттегли, това е нейно право".

Няколко дни по-късно той бе дори и по-категоричен, като каза, че молбата му е Марковска да се оттегли, след като се създаде такъв огромен шум, и да продължи да бъде съдия.

На 8 ноември президентът Росен Плевнелиев каза, че би предложил да се помисли за КС, с изключение на Марковска, „бих препоръчал всички останали да се закълнат бързо, за да може той да работи в нормален състав".

„Първо трябва да прочетем Конституцията, в нея пише, че в КС трябва да влязат само най-достойните, с много висок морал хора", продължи президентът.

По неговите думи това, че в обществото вече има съмнение, е проблем само по себе си.

„Но не съм аз този, който ще посочи „Да" или „Не" в казуса с Марковска, надявам се, че тя сама за себе си ще прецени. Има нужда от много бързо решение в момента, не от административни процедури и протакания", каза още президентът.

#Висш съдебен съвет #ВСС #оставка #Венета Марковска #Върховен административен съд #ВАС #молба #КС #Конституционен съд #клетва

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Вътрешна политика
Последно от Вътрешна политика

Всички новини от Вътрешна политика »

Инбет Казино

Анкета

Одобрявате ли кабинета "Главчев"