Цветанов отрече някога да е защитавал „незаклетата“ Марковска

Цветанов отрече някога да е защитавал „незаклетата“ Марковска
Вътрешният министър Цветан Цветанов заедно с министъра на правосъдието Диана Ковачева. Снимка: БГНЕС
A A+ A++ A

Министърът на вътрешните работи Цветан Цветанов отрече да е защитавал скандалния съдия Венета Марковска малко след като заклеването й като член на Конституционния съд бе осуетено от президента Росен Плевнелиев, който нарочно си тръгна от церемонията.

„От казуса „Марковска“ загубиха всички. Никога не съм я защитавал“, заяви вътрешният министър, цитиран от БГНЕС.

Цветанов бе на конференция за парламентарния контрол на службите и се извини, че все още няма пълна информация, за да коментира подробно развитието около клетвата за конституционен съдия на Венета Марковска и поведението на президента.

„Трябва да се намери правилното решение. Знаете каква беше позицията на ГЕРБ, а оттук нататък как ще се развие този процес, не е от моите компетенции, посочи той. Разчитаме на бързо решение на този казус“, подчерта министърът.

На въпрос на медия дали това хвърля петно върху България, той каза, че петно е силно казано, тъй като страната ни се опитва да изпълнява европейските критерии и ангажименти.

„Искам да поздравя Наско Анастасов за встъпването му в длъжност като конституционен съдия и всички, които положиха клетва като конституционни съдии, отбеляза Цветанов. Неприятно е всичко това, което се случва - с днешната ситуация се надяваме на по-бързо решение на този казус, за да можем да се концентрираме върху основните политики, които прави както правителството, а и съответните други институции - да се занимават с дейностите, които са им възложени“, посочи министърът на вътрешните работи.

„Страната ни полага максимални усилия, за да решава наслагвани проблеми, да изпълнява препоръки от Европейската комисия и да правим политики за развитието на страната“, коментира той. „Тази тема ни отклонява от ежедневните проблеми, които трябва да решаваме всички институции. Обществото се интересува от това какво прави правителството и какво приема българския парламент“, каза още Цветанов.

На въпрос дали трябва нова процедура за избора на Марковска, той каза, че не е компетентен.

„Каквото и да кажа сега, всеки ще го интерпретира различно и утре ще ми зададете въпроса – защо защитавате Венета Марковска“, заяви Цветанов.

„От проверката под името, което стои под сигнала за Марковска, който беше внесен в парламента, не стои реално лице, което да е подписало документа“, информира министърът. „От това следва, че всеки един може да напише всичко и да се подпише под някакво друго име, което не е неговата самоличност“, добави той.

На въпрос на медия каква е вината на ГЕРБ, Цветанов каза: „ПП ГЕРБ издигна като номинация Анастас Анастасов, който беше избран за конституционен съдия. Това е решението, което е имала ПП ГЕРБ“.

Съдия Венета Марковса трябваше да положи клетка в КС заедно с останалите номинирани, но не можа, тъй като президентът Плевнелиев си тръгна, заявявайки, че няма да присъства на нейното полагане на клетва.

Президентът си тръгна, след като първите трима, избрани за конституционни съдии, положиха клетва - Георги Ангелов, Борис Велчев и Анастас Анастасов.

„Това е изключително мъдър и добър ход на президента Росен Плевнелиев“, коментира премиерът Бойко Борисов отказа на държавния глава да присъства на полагането на клетва на Венета Марковска като конституционен съдия.

Още в началото на ноември Цветанов заяви, че предупреждението за нов междинен доклад от ЕК след избора на конституционни съдии в парламента не е официална позиция на Комисията. Почти веднага беше опроверган от говорителя на председателя на ЕС Барозу.

Най-разгневена тогава беше Искра Фидосова, председател на правната комисия в парламента Искра Фидосова и побърза да напише писмо до Барозу. С това започна поредицата гафове, която направи правната комисия в парламента и нейната председателка Искра Фидосова при избора на членовете на КС от парламентарната квота. Когато сигналът за Венета Марковска прозвуча за първи път преди десетина дни, Фидосова отказа да се занимава с него.

След избора обаче Марковска беше привикана да отговаря на въпроси, който трябваше да разясни преди избора. А Фидосова влезе в ролята си на адвокат и изпрати писмо на председателя на еврокомисията Барозу, че „от всички безспорни факти и данни, представени на депутатите в комисията от компетентните държавни органи на Република България, може да се направи извод за безукорното поведение на Венета Марковска като магистрат“.

Изявлението на говорителя на европейската комисия Оливие Байи, че е възможно ЕК да изготви нов междинен доклад за България по механизма за сътрудничество и оценка преди документа, чието публикуване беше насрочено за края на следващата година, беше пренебрегнато.

Външният министър Николай Младенов обвини Комисията, че едва ли не разпространявала слухове, вътрешният министър Цветанов, след като замълча известно време, заяви, че няма официална позиция на Брюксел, а премиерът Борисов не се сдържа и попита в какво официално комисията обвинява Марковска. В подкрепа на тази управленска подкрепа се появиха и мнения, че отгоре на всичко Байи не бил официален говорител, а заместващ.

Агенция БГНЕС коментира, че „всичко си дойде на мястото, когато говорителката на Жозе Барозу Пия Хансен отрече колегата й да е временен говорител или да е изразявал лично мнение“, и че „сега всички бият отбой, като незаинтеросовани и „небъркащите“ се в съдебната власт, забравили какво са говорили и правили преди дни“.

Цветанов дори пренебрегна изказването на заместника си Веселин Вучков, че Венета Марковска е ходатайствала пред него и колегата му тогава Павлин Димитров.

#клетва #министър на вътрешните работи #Цветан Цветанов #Конституционен съд #КС #Венета Марковска #минситър-председател #Бойко Борисов #Росен Плевнелиев #Президент на България

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Вътрешна политика
Последно от Вътрешна политика

Всички новини от Вътрешна политика »