БСП: Казусът „Марковска“ постави на изпитание българската държавност

БСП: Казусът „Марковска“ постави на изпитание българската държавност
Янаки Стоилов припомни отново официалната позиция на ръководството на БСП, което заяви подкрепа единствено за Татяна Върбанова. Снимка: БГНЕС
A A+ A++ A

Казусът „Марковска“ трябваше да се реши много по-рано и не с цената на разрушаването на българската държавност, обяви Янаки Стоилов от БСП.

Той изрази позицията на левицата, след като президентът Росен Плевнелиев и председателят на Народното събрание Цецка Цачева напуснаха клетвата на новоизбраните конституционни съдии, съобщиха от пресцентъра на БСП.

По думите на Янаки Стоилов, прекратяването на клетвата е неприятен акт, който управляващите от ГЕРБ са могли да избегнат.

„Тази развръзка потвърждава необходимостта България да прилага най-високите професионални и морални стандарти при избор на високи длъжности, каквито са членовете на Конституционния съд“, заяви Янаки Стоилов.

Той бе категоричен, че развитието на целия процес е поставило на изпитание авторитета на държавните институции.

„В момента се налага провеждането на нова процедура за избор на човек на останалото незаето място, защото изрично са посочени институциите, които трябва да присъстват на полагането на клетвата на конституционните съдии. Това не е само ритуално действие, то буди и правни последици“, каза още Янаки Стоилов.

Той припомни отново официалната позиция на ръководството на БСП, което заяви подкрепа единствено за Татяна Върбанова.

#Венета Марковска #Конституционен съд #КС #клетва #Росен Плевнелиев #Президент на България #Цецка Цачева #председател на НС #БСП #Янаки Стоилов #депутат от БСП

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Вътрешна политика
Последно от Вътрешна политика

Всички новини от Вътрешна политика »

Инбет Казино

Анкета

Одобрявате ли кабинета "Главчев"