Вицепрезидентът Попова: Президентът бе блестящ!

Вицепрезидентът Попова: Президентът бе блестящ!
Поведението на нашия държавен глава, по моя оценка, е блестяща защита на българската конституция, заяви Маргарита Попова пред „Дойче Веле". Снимка: БГНЕС
A A+ A++ A

Вицепрезидентът Маргарита Попова определи постъпката на държавния глава Росен Плевнелиев в Конституционния съд като „блестяща защита на българската Конституция".

„Президентската институция - президентът и аз, не спорим с личности. Ние съблюдаваме принципи от най-висок ранг - правова държава и върховенство на закона," заяви Маргарита Попова в интервю за „Дойче Веле".

На церемонията в Конституционния съд в четвъртък президентът Росен Плевнелиев блокира полагането на клетва от Венета Марковска като напусна залата.

След като ВСС прие извънредно оставката й от съдебната система в четвъртък сутринта, тя се яви на тържествената церемония по полагането на клетва на новоизбраните съдии в КС.

Преди това Венета Марковска заяви пред депутати, които издигнаха кандидатурата й, че няма от какво да се притеснява и ще се закълне въпреки призивите на премиера и президента да не го прави.

Росен Плевнелиев обаче напусна церемонията, а по закон клетва може да се положи само в присъствието на държавния глава. Така Марковска не можа да стане конституционен съдия.

Един от мотивите, които държавният глава изтъкна, бе, че в последния момент е получил допълнителна информация от прокуратурата. По неофициални данни става дума за сигнал за търговия с влияние и конфликт на интереси, свързан с работата на Марковска.

„Поведението на нашия държавен глава, по моя оценка, е блестяща защита на българската конституция. Друг път и друг президент не са правили това. Днес нашият държавен глава каза: във всеки закон, и най-вече в Конституцията, има в най-висша степен морал и етика," посочи вицепрезидентът.

„Ние имаме нужда от добър образ в Европа, имаме нужда от ново мислене, от нов манталитет, в основата на който стоят честност, откритост, чест, достойнство, зачитане на правилата, доверие. Президентът защити тези вечни и тези европейски стойности. Аз се гордея с моя президент!," каза още Маргарита Попова.

Тя отказа да коментира как вижда разплитането на казуса „Марковска" оттук нататък.

„На всеки проблем има решение, стига то да бъде намерено в коловоза на правилата, на морала, на спокойствието на обществото и на неговото удовлетворение откъм справедливост. Сигурна съм, че българското общество, българският ред и българската законност ще намерят точно това решение и на въпросния казус," заяви Маргарита Попова.

#Венета Марковска #Конституционен съд #КС #Росен Плевнелиев #Президент на България #Маргарита Попова #вицепрезидент на България #клетва #„Дойче Веле"

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Вътрешна политика
Последно от Вътрешна политика

Всички новини от Вътрешна политика »

Инбет Казино

Анкета

Одобрявате ли кабинета "Главчев"