БДЖ: От днес стачката е незаконна

БДЖ: От днес стачката е незаконна
Снимка: БГНЕС
A A+ A++ A

Нов график за движение на влаковете влиза в сила от днес и по този начин прави стачката незаконна, съобщиха в отвореното писмо вчера от Българските държавни железници (БДЖ).

В писмото, публикувано на сайта на дружеството, пише, че арбитражните решения, които стачните комитети, стачкуващите работници и служители на трите дружества считат като сключени споразумения за транспортно обслужване на населението по време на стачка, са издадени въз основа на стария график.

При влизане в сила на новия график за движение на влаковете, арбитражните решения нямат никакво действие.

Поради това следва да се има предвид, че от 08.00 часа днес стачните действия ще се провеждат без наличие на каквото и да е споразумение.

Ръководството на БДЖ напомня в отвореното писмо, че последиците от участие в незаконна стачка ще рефлектират както върху стачкуващите, така и върху всички работници и служители на БДЖ.

Последиците са следните: на участващите в стачката не се заплаща трудово възнаграждение за времето, през което стачкуват; участващите в незаконна стачка носят дисциплинарна и имуществена отговорност съгласно трудовото законодателство; влошава се финансовото състояние на всяко от трите дружества, което ще доведе до невъзможност за изплащане на трудовите възнаграждения в пълен размер, уточняват от ръководството.

До вчерашна дата офертите за доброволно напускане на железниците с компенсация от шест брутни работни заплати са приети от 925 служители на дружеството.

Рязък спад в броя на стачниците отчете във вчерашния ден БДЖ – стачкували са 166 служители. За последните четири дни броят на стачкуващите служители в системата на железниците е бил под двеста.

От Обединения стачен комитет на КНСБ и КТ „Подкрепа“ обявиха, че стачката в БДЖ продължава и днес – влаковете ще бъдат спрени от 8:00 до 16:00 часа.

Според двата синдиката стачката е законна и след 10.12.2011 г. По техни данни 154 влака от 222 не са се движили във вчерашния ден от ефективната стачка.

Днес е 18-и ден на железничарската стачка. Влаковете са спирани от движение между 8.00 и 16.00 ч. всеки ден от 24 ноември насам.

За днес не са предвидени преговори между синдикатите и ръководството на БДЖ.

#влакове #разписание #КТ „Подкрепа“ #КНСБ #Българските държавни железници #БДЖ #синдикати #стачка

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Транспорт
Последно от Транспорт

Всички новини от Транспорт »

Инбет Казино

Анкета

Одобрявате ли кабинета "Главчев"