„Булгаргаз": Газът за битови нужди поевтинява с поне 7%

„Булгаргаз": Газът за битови нужди поевтинява с поне 7%
Поне 7% ще бъде намалението на цената на прородния газ за битови нужди след новите договори с „Газпром", увери директорът на „Булгаргаз" Димитър Гогов. Снимка: БГНЕС
A A+ A++ A

Поне 7% ще бъде намалението на цената на прородния газ за битови нужди след новите договори с „Газпром", увери директорът на „Булгаргаз" Димитър Гогов.

Той дискутира темата за цената на газовите доставки с енергийния експерт и бивш посланик в Москва Илиян Василев в ефира на БНР.

Димитър Гогов отрече твърденията, че Европейската комисия разследва дружеството за отказ да предостави информация за свободния капацитет на газопровода в България.

Такава информация се появи в медиите от името на руски експерт. Димитър Гогов заяви, че „Булгаргаз" не притежава тръбите.

Бившият посланик в Русия Илиян Василев пък изрази опасения, че подписаният през седмицата договор с „Газпром" ще попречи на диверсификацията на източниците.

„Ако „Булгаргаз" няма достатъчно гъвкавост да намали количествата на внос от Русия, то тогава ще бъде трудно да се използват интерконекторите . Сами по себе си, те не правят диверсификация," припомни Илиян Василев.

В отговор на твърденията на бившия посланик в Москва, изпълнителният директор на „Булгаргаз" Димитър Гогов заяви, че подписаният договор с „Газпром" дава „достатъчно гъвкавост" на ръководената от него компания да увеличава или намалява количествата от Русия.

„Програмата, която ние сме посочили на „Газпром" за тези 10 години отчита всички наши възможности за ръст на потреблението в страната и в съседство на България. И възможността ние да покрием това потребление не само с внос на руски газ," каза Димитър Гогов.

#природен газ #„Газпром" #„Булгаргаз" #Димитър Гогов #Илиян Василев

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Енергетика
Последно от Енергетика

Всички новини от Енергетика »