Първанов: Плевнелиев няма право на вето в КС

Първанов: Плевнелиев няма право на вето в КС
„Държавният глава няма право на вето по отношение на подобен род действия. Ветото се затваря по отношение на законите, приемани от парламента“, каза още президентът Георги Първанов. Снимка: БГНЕС, архив
A A+ A++ A

Президентът Георги Първанов определи напускането на държавния глава Росен Плевнелиев от церемонията по заклеването на конституционните съдии като „тежък прецедент“.

В четвъртък номинираната за съдия в Конституционния съд (КС) Венета Марковска не встъпи в длъжност, тъй като президентът Росен Плевнелиев наруши протокола и си тръгна, прекъсвайки церемонията.

Изказаха се мнения, според които тази намеса е противоконституционна и сега съдия Марковска може да съди президента Плевнелиев заради действията му по време на клетвата, посочва Нова телевизия.

„Самото напускане на държавния глава на клетвата е без прецедент в новата ни история. Мисля, че и в европейската едва ли има подобен случай. Самата номинация на Венета Марковска очевидно беше спорна. С времето тя се натовари и със скандали. В това число и в международен план. Очевидно тази кандидатура трябваше да бъде изтеглена по много по-елегантен начин“, заяви Първанов.

Според него това, което стана с действието на президента Плевнелиев, има своето обществено оправдание.

Въпреки това обаче бламирането на Марковска беше направено с цената на едно нарушение на Конституцията и законите, каза Първанов.

„Държавният глава няма право на вето по отношение на подобен род действия. Ветото се затваря по отношение на законите, приемани от парламента“, каза още президентът Георги Първанов.

„Държавният глава беше вкаран в една схема, която ако се повтори, ако този прецедент се развие в бъдеще, би могла да накърни сериозно авторитета не само на Конституционния съд, но и на всички институции в България“, смята Първанов.

Малко по-рано председателят на правната комисия в парламента Искра Фидосова заяви, че управляващите от ГЕРБ няма да предлагат кандидат за КС на мястото на Марковска.

За вакантното кресло ще се търси консенсусна фигура, каза Фидосова, допълвайки, че от ГЕРБ са имали решение да издигнат само един кандидат - Анастас Анастасов, който вече положи клетва като конституционен съдия.

В петък Комисията по правни въпроси в парламента предложи да бъде открита нова процедура за избор на съдия в КС от квотата на парламента. Гласуването в пленарната зала ще се състои на 19 декември.

Президентът Росен Плевнелиев създаде правен прецедент, след като напусна церемонията по полагането на клетва на новоизбраните членове на Конституционния съд.

Плевнелиев присъства на клетвата на трима от новите членове - Георги Ангелов, Борис Велчев и Анастас Анастасов. След като се заклеха, изненадващо той поиска думата.

Един от мотивите, които държавният глава изтъкна, бе, че в последния момент е получил допълнителна информация от прокуратурата. По неофициални данни става дума за сигнал за търговия с влияние и конфликт на интереси, свързан с работата на Марковска.

След като ВСС прие извънредно оставката й от съдебната система в четвъртък сутринта, тя се яви на тържествената церемония по полагането на клетва на новоизбраните съдии в КС.

Преди това Венета Марковска заяви пред депутати, които издигнаха кандидатурата й, че няма от какво да се притеснява и ще се закълне въпреки призивите на премиера и президента да не го прави.

След целия скандал депутатите заявиха, че Марковска ще търси правата си по съдебен ред.

„След това, което направи президентът Плевнелиев, ще си потърся правата по съответния съдебен ред! Не очаквах, че държавният глава ще реагира по този начин. Не съм нарушила законите. Не съм оказвала въздействие нито върху зам.-министъра на вътрешните работи Веселин Вучков, нито върху когото и да било друг!“, заяви Венета Марковска.

„Това е изключително мъдър и добър ход на президента Росен Плевнелиев“, коментира премиерът Бойко Борисов отказа на държавния глава да присъства на полагането на клетва на Венета Марковска.

Още в началото на ноември Цветанов заяви, че предупреждението за нов междинен доклад от ЕК след избора на конституционни съдии в парламента не е официална позиция на Комисията. Почти веднага беше опроверган от говорителя на председателя на ЕС Барозу.

Най-разгневена тогава беше Искра Фидосова, която побърза да напише писмо до Барозу. С това започна поредицата гафове, която направи правната комисия в парламента и нейната председателка Искра Фидосова при избора на членовете на КС от парламентарната квота. Когато сигналът за Венета Марковска прозвуча за първи път преди десетина дни, Фидосова отказа да се занимава с него.

След избора обаче Марковска беше привикана да отговаря на въпроси, които трябваше да разясни преди избора. А Фидосова влезе в ролята си на адвокат и изпрати писмо на председателя на еврокомисията Барозу, че „от всички безспорни факти и данни, представени на депутатите в комисията от компетентните държавни органи на Република България, може да се направи извод за безукорното поведение на Венета Марковска като магистрат“.

Изявлението на говорителя на европейската комисия Оливие Байи, че е възможно ЕК да изготви нов междинен доклад за България по механизма за сътрудничество и оценка преди документа, чието публикуване беше насрочено за края на следващата година, беше пренебрегнато.

Външният министър Николай Младенов обвини Комисията, че едва ли не разпространявала слухове, вътрешният министър Цветанов, след като замълча известно време, заяви, че няма официална позиция на Брюксел, а премиерът Борисов не се сдържа и попита в какво официално комисията обвинява Марковска. В подкрепа на тази управленска подкрепа се появиха и мнения, че отгоре на всичко Байи не бил официален говорител, а заместващ.

Агенция БГНЕС коментира, че „всичко си дойде на мястото, когато говорителката на Жозе Барозу Пия Хансен отрече колегата й да е временен говорител или да е изразявал лично мнение“, и че „сега всички бият отбой, като незаинтеросовани и „небъркащите“ се в съдебната власт, забравили какво са говорили и правили преди дни“.

Цветанов дори пренебрегна изказването на заместника си Веселин Вучков, че Венета Марковска е ходатайствала пред него и колегата му тогава Павлин Димитров.

#вето #Георги Първанов #Искра Фидосова #ГЕРБ #кандидат #правна комисия #клетва #министър на вътрешните работи #Цветан Цветанов #Конституционен съд #КС #Венета Марковска #минситър-председател #Бойко Борисов #Росен Плевнелиев #Президент на България

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Вътрешна политика
Последно от Вътрешна политика

Всички новини от Вътрешна политика »