Счетоводителка присвоила 370 000 лв. от БАН

Счетоводителка присвоила 370 000 лв. от БАН
Нарушенията са установени след проверка през август и септември 2012 г. на дирекция „Вътрешен одит” на института. Снимка: eurosofia.eu
A A+ A++ A

Нарушения в размер на 371 000 лева са разкрити в Института по експериментална морфология и патология към Българска академия на науките (БАН).

Парите са били присвоени от касиерката и главната счетоводителка на института, съобщи на извънредна пресконференция Евгений Николов, зам.-председател и временно изпълняващ ролята на председател на Българска академия на науките, предаде Информационна агенция „Фокус“.

Парите са били източвани в периода от средата на 2010 г. до края на август 2012 г. като по-голяма част от средствата са от националния бюджет, каза проф. Стефан Хаджитодоров, главен научен секретар на БАН.

Нарушенията са установени след проверка през август и септември 2012 г. на дирекция „Вътрешен одит“ на института.

Докладът от проверката е депозиран в академията на 3 октомври тази година и е подписан от покойния председател на БАН акад. Стефан Додунеков.

Освен източването на 371 000 лв. одитният доклад е открил и други нарушения – нарушаване на вътрешните правила на института за вътрешния контрол за формиране на работните заплати и подправяне на предишни счетоводни документи.

По думите на Николов установени са нарушения във формирането на работните заплати на служителите на института, като някои от администратривните постове са били по-добре заплатени от тези на доценти и професори.

По време на разследването е открита и фалшива диплома на главната счетоводителка на института, издадена на 30.06.2010 г. от Университета за национално и световно стопанство (УНСС), посочи председателят на БАН.

Николов отбеляза, че въпреки условията на 3-годишен колапс в БАН и тежката икономическа криза в цялата страна академията се стреми да има прозрачност във всичко, включително и в неприятностите, и го доказва с тази пресконференция.

Той обясни, че веднага след установеното нарушение, в рамките на няколко дни ръководството на БАН е провело 3 извънредни заседания и докладът от сметния одит и цялата документация по проверката са предадени на прокуратурата и на ГД „Национална полиция“.

„До момента като взети мерки е уволнена касиерката, декларирано е решението на директора на института да приложи същата мярка към главната счетоводителка“, каза проф. Николов.

Той заяви, че ръководството на БАН е шокирано и огорчено от случая.

#Българската академия на науките #БАН #Евгений Николов #акад. Стефан Додунеков #УНСС #ГД „Национална полиция”

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Криминални
Последно от Криминални

Всички новини от Криминални »

Инбет Казино

Анкета

Одобрявате ли кабинета "Главчев"