Започва делото „Октопод“

Започва делото „Октопод“
На подсъдимата скамейка ще застанат бившият съветник в ДАНС Алексей Петров, Антон Петров-Хамстера, Марчело Джотолов, Цеко Йорданов, Кирил Топалов и Янко Попов. Снимка: БГНЕС
A A+ A++ A

Първото заседание по делото „Октопод“ в Софийски градски съд е насрочено за днес, 12 декември.

Председател на съдебния състав, който ще гледа делото, е съдия Румяна Ченалова, БГНЕС.

На подсъдимата скамейка ще застанат бившият съветник в ДАНС Алексей Петров, Антон Петров-Хамстера, Марчело Джотолов, Цеко Йорданов, Кирил Топалов и Янко Попов. Това е така нареченият „Малък Октопод“ за рекет и изнудване. Обвинителният акт от 200 страници беше внесен на 7 ноември след повече от година и половина разследване.

Алексей Петров, Антон Петров, Марчело Джотолов и Янко Попов са обвинени в образуване, ръководене и участие в организирана престъпна група. Алексей Петров има и обвинения за изнудвания, принуди и разгласяване на класифицирана информация. За изнудвания и принуди има обвинения и Марчело Джотолов.

Той ще застане пред съда, тъй като според обвинителния акт е нарушил закона, като не е плащал данъци, има обвинения и за присвояване. За изнудвания е обвинен и Янко Попов. Кирил Топалов има обвинения за принуда, а Цеко Йорданов – за осуетяване на наказателно преследване.

Внасяйки обвинението в СГС, прокуратурата опроверга твърдението, че това производство ще се разглежда в новосъздадения Специализиран съд. Според експерти обаче, ако съдът не даде ход на делото в понеделник, то ще бъде отложено за след Нова година, когато трябва да заработи новият специализиран съд и така процесът отново може да се гледа, но там.

БГНЕС припомня, че Алексей Петров беше арестуван при показна акция през февруари 2010 година. При полицейската операция „Октопод“, проведена в ранните часове на деня, той бе задържан в жилището си от спецполицаи.

При акцията имаше и още арестувани - общо 13 души. Операцията започна с проверки на 18 обекта в столицата - стриптийз барове и клубове. Това е политически арест и министър Цветанов стои в основата му, заяви тогава Алексей Петров. По-късно обвини и Бойко Борисов за своя арест.

На 12 октомври миналата година Софийският апелативен съд (САС) освободи от ареста Алексей Петров, като измени мярката му за неотклонение домашен арест. В началото на февруари пък бившият съветник в ДАНС бе извикан в НСлС, където му бяха повдигнати две обвинения.

Стана ясно, че по отношение на разследването по т.нар. дело „Октопод“ ситуацията е върната като тази от лятото. „Делото отново е разделено. Първото е за групата, т.нар. „Голям Октопод“, а другото – за Алексей Петров, Марчело Джотолов и Антон Петров“, каза адвокатът му Ина Лулчева.

Обвиненията на Алексей Петров са повдигнати и по двете дела, които са отделени от общото дело, което бе образувано преди около година. Така де факто се оказва, че „октоподите“ според разследващите са два – малък и голям.

Адвокатът Людмил Рангелов, който защитава друг обвинен по „Големия Октопод“ – Пламен Стоянов, пък обясни, че по това дело обвинените са вече за по-малко престъпления и с един член по-малко – от групата е изваден Марчело Джотолов. Организираната престъпна група продължава да бъде ръководена от Алексей Петров.

„Октоподът“, който видя обвинението на 10 февруари миналата година, освен че вече е с едно пипало по-малко, вече не е и въоръжен, не е извършвал и престъпления, които са с участието на длъжностни лица. Според новото обвинение престъпната група е извършвала пране на пари и укриване на данъци. От обвиненията отпаднаха и престъпленията за проституция и рекет. Това стана ясно от думите на адвокат Рангелов.

На 15 февруари 2011 Софийският апелативен съд потвърди най-леката мярка за неотклонение на Алексей Петров – подписка. Това му даде възможност да се яви като кандидат за президент, където получи заедно с кандидата си за вицепрезидент Николай Георгиев 0,94%, или 31 633 гласа.

#Румяна Ченалова #съдия #Алексей Петров #дело #„Октопод“ #Софийски градски съд #Софийският апелативен съд

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Криминални
Последно от Криминални

Всички новини от Криминални »

Инбет Казино

Анкета

Одобрявате ли кабинета "Главчев"