Учени искат оставката на Игнатов с гнили домати и мръсно бельо

Учени искат оставката на Игнатов с гнили домати и мръсно бельо
Публикация във вестник „Сега“ пък уличи проф. Рангел Гюров, ръководител на ФНИ, че покровителства обръчи от фирми, които ще получат милиони след конкурса на Фонда. Снимка: БГНЕС
A A+ A++ A

Около 200 учени протестират с гнили домати и изцапано бельо пред един от входовете на Министерството на образованието и науката.

С плакати и скандирания „Мафия“ и „Оставка“ учените зоват за оставките на министър Сергей Игнатов и на ръководителя на Фонд „Научни изследвания“ Рангел Гюров, предаде БГНЕС.

Протестът е насочен срещу „манипулациите на Игнатов и нарушенията във Фонд „Научни изследвания“.

Организаторите обещават, че „протестът срещу триумвирата Игнатов–Гюров–Петров няма да е мълчалив или мирен“.

До скандала в научните среди се стигна, след като Изпълнителният съвет на ФНИ предложи на министър Сергей Игнатов отстраняването на проф. Мирослава Кортенска.

Основанието за това са изнудването на членове на временни комисии и на служители на ФНИ от проф. Мирослава Кортенска, правенето на рецензии от чуждо име, влизане с чужда парола в електронна система за оценяване на проектите, подправка на документи и противоправно облагодетелстване с пари. За тези й действия е сезирана прокуратурата.

От ФНИ уточниха, че проф. Мирослава Кортенска е присвоила не по-малко от 30 000 лв.

Публикация във вестник „Сега“ пък уличи проф. Рангел Гюров, ръководител на ФНИ, че покровителства обръчи от фирми, които ще получат милиони след конкурса на Фонда.

„Този натиск показва навици от предишни години, когато един човек е трябвало да се договаря и да разпределя проектите“, заяви тогава Сергей Игнатов.

Въпросите могат да бъдат към тези над 400 рецензенти, 12 експертни комисии, които са оценявали проектите, а не към личности, подчерта просветният министър.

След този скандал в научните среди вече се води дебат за организирането и провеждането на Национален митинг за наука и образование във връзка със случващото се във фонда.

Учените продължават да настояват и за преразглеждане на резултатите от последната сесия на ФНИ и въобще за реорганизация на работата на фонда.

#БАН #Сергей Игнатов #министър на образованието #Фонд „Научни изследвания" #ФНИ #Рангел Гюров #Мирослава Кортенска #протест

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Общество
Последно от Общество

Всички новини от Общество »

Инбет Казино

Анкета

Одобрявате ли кабинета "Главчев"