„Биволъ”: „Големият брат” Борисов – закрилник на осъден наркотрафикант

„Биволъ”: „Големият брат” Борисов – закрилник на осъден наркотрафикант
Страница от протокола от разпита, автентичен документ на немски език от 8 страници, според Биволъ.
A A+ A++ A

Премиерът Бойко Борисов се е срещал често с наркотрафикант, осъден в Германия на 15 години затвор, докато все още е бил главен секретар на МВР, съобщи онлайн изданието „Биволъ”.

Въпросният трафикант се казва Александър Александров и е бил тартор на престъпна група от 11 души, осъдени от съда в Мюнхен през 2006 г. на бщо 65 години затвор за трафик на хероин.

Баварските разследващи доказват, че Алексадров от Владая, родом от Владая, сам е организирал и ръководил канал, прекарал 2 тона хероин от Турция, през България, към Европа в периода 1998-2004.

Той получава 14 години затвор, но отказва да лежи в България – вероятно защото се страхува за живота си, коментира „Биволъ”.

В пресинформациите от 2006 г. става ясно, че в разбиването на канала са участвали службите на 12 държави.

От българска страна операцията се ръководи от Иван Цветков, шеф на отдел „Наркотици" в ГДБОП.

Българите идентифицират Александров след като са сезирани от Мюнхен по сигнал от турските служби.

На 12 февруари 2004 г. антимафиотите обискират жилище, използвано като депо, където са намерени 145 кг хероин.

При операцията са арестувани петима души, но това не е краят на канала, който продължава да функционира и е наблюдаван през цялата 2004 г.

Александров е арестуван чак на 17 декември 2004 г. и то в Македония, с ордер от мюнхенската полиция.

Два месеца преди това, на 13.10.2004 г., баварската Служба за митнически издирвания, Съвместна следствена група от Южна Бавария, разпитва един от заподозрените куриери на канала – Славчо Георгиев-Палюх.

„Биволъ” публикува части от автентичния протокола от разпита”

„Днес бих искал да кажа нещо за „Сашо"; истинското му име е Александров.

Когато от време на време се срещах със Сашо и там присъстваха и други хора, които отначало ми бяха непознати, той ми казваше понякога, че в момента не можел да разговаря с мен, защото някой от другите хора бил прокурор или шеф на митница или друго високопоставено лице. Тези хора често бяха в дома на Сашо.

Веднъж той не ме пусна в дома си, когато в къщата му беше някакъв началник на митница. Бях отпратен още от входа, там има инсталирана видеокамера. По домофона Сашо ми каза, че в момента нямал време за мен, защото именно този началник на митница или пък някой прокурор били при него.

Сашо казваше също така често, че се срещал с „големия брат". Имаше предвид вътрешния министър на България, БОРИСОВ, Бойко. Наричат го също „генерала", защото той официално носи този чин.

Той ми каза също така буквално, че при това лице се касаело за министъра на вътрешните работи на България."

От обвинителния акт на немската прокуратура може да се заключи, че контактите на Палюх със „Сашо", който му разказал за честите си срещи с „големия брат" Борисов са от периода когато е работил като куриер – от юни 2002 до 9.8.2004 г., когато е задържан в Траунщайн. По същото време Бойко Борисов е главен секретар.

Според признанията на Александров пред мюнхенските разследващи той получавал за пратките по 900 евро на килограм хероин за доставка в Испания и 750 евро за доставка в другите европейски страни. Куриерите получавали по 250 евро на курс.

Едва ли информацията за честите срещи на организатора на канала Александров с български прокурори, митничари и дори със самия „голям брат" и главен секретар на МВР Бойко Борисов е била подмината с пренебрежение от немските разследващи, коментира „Биволъ”.

Според изданието такава информация е оперативно интересна не само за митничари и полицаи, а и за други служби.

Факт е, че немските служби не са пожелали идентифицираният от ГДБОП Александър Александров да бъде задържан в България, но се активират светкавично, за да го арестуват в Македония, вероятно поради опасения от теч на информация ако ордерът за арест бъде изпратен до българските им колеги, пише още сайтът.

Тези данни по делото се публикуват в българска медия за първи път.

„Медийното отразяване на случая през 2005 г. спряга името на главния секретар Борисов като герой на съвместната полицейска акция по неутрализиране на канала, а не като „голям брат" закрилник на наркотрафиканта Александров”, коментират журналистите от „Биволъ”.

Изданието подчертава и друга особеност на случая. То се позовава на справка в докладите на агенцията на ООН за борба с наркотрафика, според която за периода 1998-2004 г. цената на едро на килограм хероин в Германия е средно 22 294 долара, а в Испания е 45 519 долара. Типичната цена, посочена за Турция за 2003 г. е 9600 долара.

Според немските разследващи каналът на Александров е превозил близо 2 тона хероин.

„Възниква въпросът ако печалбата за Александров е била около 1000 долара на килограм, кой е прибирал останалите 9 до 30 000 долара на килограм от разликата между цената в Турция и в Западна Европа? Ако Александров е спечелил 2 млн. долара за този период, то кой е кеширал останалите 20 млн.?”, запитва „Биволъ”.

#Бойко Борисов #премиер #Германия #главен секретар #Александър Александров #Биволъ #Европа #Турция #България #МВР #ГДБОП #Иван Цветков #Владая #Македония #Бавария

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Криминални
Последно от Криминални

Всички новини от Криминални »

Инбет Казино

Анкета

Одобрявате ли кабинета "Главчев"