Шефът на Дунавската агенция сменен заради ключов проект

Шефът на Дунавската агенция сменен заради ключов проект
Изпълнителният директор на Агенцията за проучване и поддържане на река Дунав в Русе Георги Георгиев бе освободен изненадващо от поста си. Снимка: БГНЕС
A A+ A++ A

Председателят на Агенцията за проучване и поддържане на река Дунав Георги Георгиев е бил сменен не по политически причини, а заради несправяне с работата, обясни транспортният министър Ивайло Московски.

„Причината е абсолютно експертна и професионална, въобще не е политическа, както за съжаление не знам моите колеги защо са я обявили“, заяви Московски във вторник вечерта, цитиран от БНР.

В понеделник изпълнителният директор на Агенцията за проучване и поддържане на река Дунав в Русе Георги Георгиев беше освободен изненадващо от поста си, който заема от юни 1990 г., над 20 години. Освобождаването му идва в момент, в който нивото на р. Дунав е рекордно ниско от 1941 г. насам.

„Тази агенция беше бенефициент по Оперативна програма „Транспорт“ с бюджет от 138 милиона евро. Наложи се да преразпределим тези пари между софийското метро и Национална компания „Железопътна инфраструктура“, тъй като проектът вече е доказано много рисков и няма да бъде изпълнен, т.е. имаше реална опасност тези пари да бъдат загубени“, обясни Московски по повод провалилия се засега проект за разширяване на водния път в проблематичния участък на река Дунав между островите Батин и Белене.

„Вината не е само на агенцията, тяхната вина е това, че те за този период, в който знаеха, че този проект вече е рисков, не предложиха алтернативни, резервни проекти. Те имаха това време, можеха да го направят, и на второ място имам забележки относно управлението на няколко други проекта, какъвто е например в Русе проектът „Зимовник“, той от няколко години стои в замразено положение“, уточни транспортният министър.

#Иван Марков #Министерството на транспорта #изпълнителен директор #Русе #Георги Георгиев #АППД #Агенцията за проучване и поддържане на река Дунав #Дунав #Камен Кичев #Българско речно плаване #Ивайло Московски #Министър на транспорта

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Транспорт
Последно от Транспорт

Всички новини от Транспорт »

Инбет Казино

Анкета

Одобрявате ли кабинета "Главчев"