Само 8% от българите искат безусловно Македония в ЕС

Само 8% от българите искат безусловно Македония в ЕС
Според 18% от анкетираните България изобщо не трябва да подкрепя кандидатурата на Македония за Европейския съюз. Снимка: euobserver.com
A A+ A++ A

Едва 8% от българите искат безусловно България да подкрепи кандидатурата на Македония за Европейския съюз, сочат данни от национално представително проучване на НЦИОМ.

Според 44 на сто от анкетираните България трябва да подкрепи съседката си само при условие, че Македония прекрати антибългарската си пропаганда.

Проучването на Националния център за изследване на общественото мнение (НЦИОМ) е проведено между 30 ноември и 6 декември, предаде БТА.

За подкрепа на Македония, но само ако изпълни определени условия, се обявяват най-често хора на възраст между 30 и 39 години, със средно и по-високо образование, със среден и по-висок жизнен стандарт и живеещите в градовете.

Не се наблюдава политизация на мненията – равни дялове от симпатизантите на ГЕРБ, на БСП и на „България на гражданите“ подкрепят тази позиция, посочват от НЦИОМ.

Според 18% от анкетираните България изобщо не трябва да подкрепя кандидатурата на Македония за Европейския съюз.

По-често от останалите подобни позиции заемат симпатизантите на националистическите формации – „Атака“ и НФСБ.

31 на сто от участвалите в изследването се затрудняват да изразят мнение.

#България #Македония #ЕС #НЦИОМ #Националния център за изследване на общественото мнение #ГЕРБ #БСП #България на гражданите #Атака #НФСБ

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Общество
Последно от Общество

Всички новини от Общество »

Инбет Казино

Анкета

Отрази ли се инфлацията на джоба Ви преди великденските празници