България блокира старта на преговорите за членство на Македония в ЕС

България блокира старта на преговорите за членство на Македония в ЕС
Снимка: БГНЕС, архив
A A+ A++ A

България ще бъде сред държавите-членки, които няма да посочат дата за започване на преговори с Македония за членството й в ЕС, съобщиха от прессекретариата на президентската институция.

Позицията на България на предстоящото заседание на Европейския съвет в Брюксел в четвъртък относно определяне на дата за старт на преговори за членство на Македония обсъдиха президентът Росен Плевнелиев и премиерът Бойко Борисов.

Двамата са категорични, че България подкрепя европейската перспектива на Македония, но българската подкрепа не е безусловна и зависи от изпълнението на критериите за членство, сред които приоритетно място заемат добросъседските отношения.

Перспективата за еврочленство ще се отключи не чрез пропаганда и „маркетингови кампании", а чрез реални действия за засилване на добросъседските връзки между България и Македония, смятат президентът и премиерът.

За да се постигне напредък в тази посока, България предложи на Македония двете страни да подпишат Договор за добросъседски отношения, приятелство и сътрудничество върху принципите на Декларацията от 1999 г., да се постигне договореност за съвместно честване на бележити личности и събития от общата ни история и да се прекрати антибългарската кампания и подмяната на исторически факти.

Бойко Борисов е запознал държавния глава с решението на ПП ГЕРБ да не подкрепи номинацията на Галя Гугушева за член на Конституционния съд.

Според министър-председателя прозрачните процедури имат своя ефект и няма да се допусне в Конституционния съд да влезе съдия, който не е с безупречна репутация.

Борисов също е информирал Росен Плевнелиев, че процедурата за номиниране на конституционен съдия от парламентарната квота ще започне след Нова година.

По време на срещата Росен Плевнелиев е запознал премиера с мотивите си да наложи вето върху Закона за инвестициите, които предстоят да бъдат публикувани до края на тази седмица.

#България #Македония #ЕС #Европейския съюз #Бойко Борисов #премиер #Росен Плевнелиев #президент #Брюксел #Конституционния съд #Галя Гугушева

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Брюксел
Последно от Брюксел

Всички новини от Брюксел »

Инбет Казино

Анкета

Одобрявате ли кабинета "Главчев"