Медии в Скопие: България изкопа гроба на Македония

Медии в Скопие: България изкопа гроба на Македония
Скопската телевизия „Канал 5” публикува информацията за българската позиция под крещящото заглавие „България изкопа гроба на Македония“. Снимка: Wikipedia
A A+ A++ A

Буря от коментари в македонските медии предизвика позицията на България, че на предстоящия Европейски съвет в Брюксел ще бъде сред държавите, които няма да посочат дата за Македония за започване на преговори с ЕС.

Скопската телевизия „Канал 5“ публикува информацията за българската позиция под крещящото заглавие „България изкопа гроба на Македония“.

„Вече е известно, че Македония ще остане без дата през декември. Гърция все пак намери съюзници, за да блокира преговорите с Македония. България и Франция застанаха зад гръцките тези – Македония първо трябва да си оправи отношенията със съседите и след това да влиза в преговори с Брюксел“, посочи телевизията.

По време на срещата си във вторник премиерът Бойко Борисов и президентът Росен Плевнелиев единодушно са стигнали до решението България да бъде сред държавите, които няма да посочат дата за започване на преговори за присъединяване на южната съседка към ЕС.

Плевнелиев и Борисов са категорични, че България подкрепя европейската перспектива на Македония, но българската подкрепа не е безусловна и зависи от изпълнението на критериите за членство, сред които „приоритетно място заемат добросъседските отношения“.

Преди срещата на министрите на външните работи на Европейския съюз в Брюксел българският ресорен министър  Николай Младенов заяви, че София ще настоява за концепцията „дата за дата“.

Като пример той посочи Черна гора, на която ще се даде временна рамка – следващите шест месеца.

По същия начин Младенов иска да се процедира и с Македония и ако има подобряване на междусъседските отношения до юни 2013 г., тогава да се определи дата за преговорите на Скопие с Брюксел.

„Да се постави акцент на добросъседските отношения, да се прекъсне антибългарската кампания и това постоянно заяждане, което нашето общество всекидневно трябва да търпи от страна на нашия съсед. Това никак не е добре за отношенията между двете държави и не е в духа на европейските ценности“, посочи още министърът на външните работи.

Македония все пак има и големи поддръжници, като една от тях е Австрия.

„Тази страна е кандидат от 2005 година и изпълнява всички критерии. Това означава, че трябва да определим дата за началото на преговорите, както четири години заявява и Европейската комисия“, каза държавният секретар на австрийското Министерство на външните работи Райнхолд Лопатка.

#Македония #България #Европейския съюз #ЕС #Брюксел #Бойко Борисов #премиер #Росен Плевнелиев #президент #Николай Младенов #министър на външните работи #София #Черна гора #Скопие #Австрия #Европейската комисия

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Брюксел
Последно от Брюксел

Всички новини от Брюксел »