Македония не получи дата за преговори с ЕС

Македония не получи дата за преговори с ЕС
Не само България, но и още няколко страни са били против даването на дата за начало на преговори на Македония. Снимка: euobserver.com
A A+ A++ A

Македония остана без дата за започване на преговори с Европейския съюз на последния Съвет по общи въпроси и външни отношения на ЕС.

Външните министри на държавите членки взеха решение въпросът да бъде разгледан едва през пролетта на следващата година, и то само ако дотогава Македония спази определени условия, предаде БНТ.

Българският министър на външните работи Николай Младенов по време на съвета е обявил декларация, в която са изложени българските изисквания към Македония, които страната трябва да покрие, за да получи възможност за преговори за членство.

Заключенията на срещата в Брюксел във вторник вечерта трябва да бъдат потвърдени от лидерите на ЕС в четвъртък.

Не само България, но и още няколко страни са били против даването на дата за начало на преговори на Македония.

В крайна сметка е взето решение през пролетта на следващата година Европейската комисия да обяви доклад за постигнатото от Македония в три области – реформите в страната, напредъкът в развитието на двустранните отношения и постигането на напредък в спора за името с Гърция.

След като се запознае с доклада, Европейският съвет ще вземе решение, с което да упълномощи Комисията да започне да изработва рамка за преговори с Македония и да започне предварителния преглед на законодателството в страната приоритетно в областите правосъдие и вътрешни работи, вътрешен ред и сигурност.

Министър Николай Младенов подчерта, че решението на Съвета означава, че въпросът с добросъседските отношения вече се превръща във въпрос на наблюдение от европейските институции и от страните членки.

Президентът Росен Плевнелиев и премиерът Бойко Борисов бяха категорични по-рано, че България подкрепя европейската перспектива на Република Македония, но тази подкрепа не е безусловна и зависи от изпълнението на критериите за членство, сред които приоритетно място заемат добросъседските отношения.

Според президента и министър-председателя перспективата за еврочленство ще се отключи не чрез пропаганда и „маркетингови кампании“, а чрез реални действия.

Позицията на България предизвика бурни реакции в македонските медии във вторник.

#Македония #България #Европейския съюз #ЕС #Николай Младенов #Брюксел #Гърция #министър на външните работи #Европейската комисия #Европейския съвет #Росен Плевнелиев #президент #Бойко Борисов #премиер

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Брюксел
Последно от Брюксел

Всички новини от Брюксел »

Инбет Казино

Анкета

Одобрявате ли кабинета "Главчев"