Родители протестират срещу задължителната предучилищна за 4-годишните

Родители протестират срещу задължителната предучилищна за 4-годишните
Към протеста на родителите се присъединиха и учители от ресурсни центрове, които настояха центровете да не бъдат закривани. Снимка: БГНЕС
A A+ A++ A

Десетки родители се събраха на протест пред парламента заради задължителното предучилищно обучение от четиригодишна възраст за децата.

Идеята за новата предучилищна възраст е заложена в проектозакона за предучилищно и училищно образование, заради което родителите поискаха от държавата да не ги задължава, предаде Дарик.

Протестиращите излязоха с лозунги „Родителите знаят кое е най-добро за децата“, „Училището е социална услуга, не диктатура“, „Новият проектозакон - бомба със закъснител“ и „Сред природата, а не на цимент“.

Към протеста на родителите се присъединиха и учители от ресурсни центрове, които настояха центровете да не бъдат закривани.

„Ако не се лъжа, през 1979 година една от най-гениалните групи на всички времена „Пинк Флойд“, направи уникален албум, наречен „Стената“. Тази стена беше изградена между родители и деца. Тогава направиха парче, в което се казва „Учители, оставете децата да бъдат себе си“. Ние днес искаме да кажем на министерството да остави децата да бъдат деца, да бъдат себе си, да не ги разделят от родителите. Не правете поредната месомелачка, в която да ги слагате и да ги изкарате като матрица!“, призова един от протестиращите.

В отговор от образователното министерство заявиха, че не отнемат права на родителите, обясни заместник образователният министър Милена Дамянова по време на кръгла маса с парламента.

Дамянова обясни пред родителите, че законът е добър, но въпреки това те продължиха да настояват, че новите правила са противоконституционни.

#Милена Дамянова #заместник-министър на образованието #образование #протест #деца #предучилищно образование #родители

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Общество
Последно от Общество

Всички новини от Общество »

Инбет Казино

Анкета

Одобрявате ли кабинета "Главчев"