Русия и ЕС се срещат без надежда за пробивни решения

Русия и ЕС се срещат без надежда за пробивни решения
Без очаквания за пробивни решения започва срещата на върха между Европейския съюз и Русия в петък в Брюксел.
A A+ A++ A

Без очаквания за пробивни решения започва срещата на върха между Европейския съюз и Русия в петък в Брюксел.

Разговорите все пак обещават да бъдат съдържателни и с практическа насоченост, коментира АФП, цитирана от БГНЕС.

„Русия е била и ще бъде стратегически партньор на ЕС. На предстоящата среща разчитаме на всеобхватна дискусия по всички теми, представляващи взаимен интерес и предизвикващи загриженост на страните“, каза преди срещата председателят на Европейската комисия Жозе Мануел Барозу.

Той и председателят на Европейския съвет Херман ван Ромпой ще представляват на срещата ЕС.

С руските власти се водят преговори за визова либерализация, като сред поставените въпроси за постигането на тази цел са и правата на човека.

Наблюдатели посочват, че е възможно да бъдат обсъдени теми, свързани с приетите напоследък от Москва промени в националното законодателство, а също и със свободата на изразяване. Ще бъде разгледан стандартният списък с темите и проблемите на двустранните отношения.

Според постоянния представител на Русия в ЕС Владимир Чижов главни теми ще бъдат кризата на еврото и нейното влияние върху руската икономика, трудните преговори по визовите въпроси, разногласията в енергетиката, последствията от влизането на Русия в Световната търговска организация (СТО), заплахата от излизането на сирийския конфликт извън рамките на страната в региона.

Русия и ЕС в еднаква степен са заинтересовани от спасението на еврото и възстановяването на икономическия баланс в Европа. Продължаващата криза води до икономически спад и то на първо място в еврозоната.

По думите на руския представител здравето на еврото „вълнува Русия и защото активите в евро са около 40% от златно-валутните ресурси на страната“.

Според руската страна засега няма срокове за въвеждане на безвизов режим между ЕС и Русия.

Преговорите между ЕС и Русия в тази област вървят в две посоки. Първата е по-нататъшната либерализация на визовия режим, като се разширява списъкът на гражданите на Русия за посещение на ЕС по опростена процедура.

Следваща стъпка може да бъде облекчаване на посещенията на притежателите на руски служебни паспорти. И това на пръв поглед просто решение обаче се сблъсква със съпротивата на много европейски държави, казва руската страна.

Другото направление са преговорите за безвизов режим. Въпреки уточняването на етапите не се очертава начало на самите преговори, посочва ИТАР-ТАСС.

Разговорите по енергийната тема се сблъскват в точката „трети енергопакет“ за започналото през есента антимонополно разследване на Европейската комисия по отношение на „Газпром“, който заобикаля прилагането на задължителното законодателство за предоставяне на енергомрежите и на други оператори. Според руската страна възможно е „Газпром“ да спечели това дело.

Нова част от преговорите е търговското сътрудничество в рамките на Световната търговска организация (СТО). Практически веднага след завършването на процеса на встъпването на Русия в тази организация ЕС направи поредица изявления за неспазването на редица норми от страна на Русия.

В списъка с търговските проблеми на ЕС с Русия еврокомисарят по търговията Карел де Гюхт посочи „повишените такси и митнически сборове върху внасяните в Русия автомобили“, забраната за внос на отделни видове добитък от страните от ЕС, които „не удовлетворяват завишените ветеринарни изисквания“.

Русия често използва санитарните норми, за да оправдае създаването на бариери пред определени търговски стоки, като например грузинската минерална вода „Боржоми“ или виното.

Вероятно първият иск на ЕС към Русия в съда на СТО ще бъде свързан именно с преразглеждане на нормите на търговията със селскостопанска продукция.

Но въпреки всички заявления досега от страна на ЕС няма нито една официална претенция към Русия.

ЕС е главен външнотърговски партньор на Русия, а Русия е на трета позиция в партньорския списък на ЕС след САЩ и Китай.

Вероятно Сирия ще доминира на външнополитическата сцена на срещата на върха. Страните от ЕС все по-активно се стремят да оказват съдействие на сирийските бунтовници, на крачка са от признаването на опозицията за единствен представител на Сирия и се изказват за преразглеждане на оръжейното ембарго.

Русия изразява сериозна загриженост по тези теми и все още защитава президента Башар Асад.

#Владимир Чижов #Херман Ван Ромпой #Жозе Мануел Барозу #Брюксел #СТО #ЕС #Русия

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Брюксел
Последно от Брюксел

Всички новини от Брюксел »

Инбет Казино

Анкета

Отрази ли се инфлацията на джоба Ви преди великденските празници