Информационно-разяснителната кампания за ядрения референдум започва

Информационно-разяснителната кампания за ядрения референдум започва
За да бъде успешен първият демократичен референдум, избирателната активност трябва да бъде поне колкото е била на последните парламентарни избори, т.с. трябва да гласуват поне 4 345 500 души. Снимка: Sofia Photo Agency, архив
A A+ A++ A

Започва информационно-разяснителната кампания за ядрения референдум, който е насрочен за 27 януари 2013 г.

Българските граждани ще трябва да отговарят с „да" или „не" на въпроса „Да се развива ли ядрената енергетика в Република България чрез изграждане на нова ядрена електроцентрала?".

Организатори на информационната кампания, която ще приключи в полунощ на 25 януари, са Инициативният комитет и 76-мата депутати, поискали референдумa, както и иинициативните комитети, регистрирани в Централната избирателна комисия (ЦИК) като застъпници на алтернативната позиция, предаде БНР.

Освен българите в страната, на референдума ще могат да гласуват и тези, които са вън от нея. Своят вот те могат да дадат в дипломатическите и консулските представителства на България, както и на плавателните съдове под българско знаме.

За да бъде успешен първият демократичен референдум, избирателната активност трябва да бъде поне колкото е била на последните парламентарни избори, т.с. трябва да гласуват поне 4 345 500 души.

Говорителят на ЦИК Бисер Троянов заяви, че социалните мрежи и личните блогове не подлежат на регулация.

Той добави, че ако поне 20% от хората гласуват, вотът им няма да бъде пропилян.

„Хората си признават, че не са експерти, а за това помага и липсата на информираност", коментира пък социологът Ваня Георгиева.

Георгиева не отвхърли и вероятността за купуване на гласове там, където са намесени различни лобита или други групови интереси.

По нейните думи главната разлика с изборите е, че не всички партии са се ангажирали твърдо с конкретна позиция по темета за ядрената енергетика.

Стефан Манов, който е български емигрант, заяви, че не повече от половината българи в чужбина ще могат да гласуват на референдума, като се позова на данни от предходните избори.

Той обясни, че някой хора, както и той самият, трябва да пътуват много, за да отидат до българското консулство, в страната, в която се намират. Затова и той самият, макар и да иска, няма да може да гласува на ядрения референдум, тъй като трябва да пътува около 700 км.

Манов смята, че българите имат невероятен шанс с произвеждането на националното допитване, защото в много европейски държави хората искат референдум за ядрената енергетика, но не го получават.

Според него обвързването на резултата от референдума с активността от предходни избори е неправилно.

#Инициатовен комитет #ЦИК #гласуване #информационно-разяснителна кампания #референдум #кампания #Бисер Троянов

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Референдум 2013
Последно от Референдум 2013

Всички новини от Референдум 2013 »