Рекордно ниска раждаемост в България през 2012 г.

Рекордно ниска раждаемост в България през 2012 г.
През изминалата година в страната са се родили 62 000 бебета, което е най-ниската раждаемост от 1945 г. насам. Снимка: БГНЕС, архив
A A+ A++ A

Раждаемостта в България за 2012 г. е била рекордно ниска.

През изминалата година в страната са се родили 62 000 бебета, което е най-ниската раждаемост от 1945 г. насам, предаде БНТ.

През 2011 г. новородените са били 71 000, а през кризисната 1997 г. - 64 000, като тенденцията на намаляване на раждаемостта е свързана не само с условията на живот, но и с възможностите за реализация при жените,

Според доц. Елица Димитрова от Института за изследване на населението и човека влошаването на икономическите условия в страната също допълва горните фактори.

Председателят на Управителния съвет на асоциация „Родители" Цвета Брестничка пък коментира, че  хората се затруднявали в избора да имат деца, от една страна, защото не усещали силата да поемат тази отговорност, а от друга страна пък, не чувствали подкрепа, когато решат да имат деца.

Средният дял от БВП, който се отделя за подкрепа на семейството в ЕС, е 2.1 %, като в някои страни той достига 4 %, докато в  България е едва 1.2 %.

Проф. Михаил Константинов коментира, че, за да има възпроизводство една нация, всеки 10 жени трябва да родят 21 деца или на всяка жена се падат по 2.1 деца.

„В момента нашият показател е двойно по-нисък, но има европейски държави с много по-висок стандарт, но с не много висок показател", добави Константинов.

#раждаемост #рекорд #бебета #2012 г.

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Общество
Последно от Общество

Всички новини от Общество »

Инбет Казино

Анкета

Одобрявате ли кабинета "Главчев"