Българският флаг за първи път се развя на Южния полюс

Българският флаг за първи път се развя на Южния полюс
Южният полюс за първи път е покорен от експедицията на Роуалд Амундсен и Робърт Скот в края на 1912 г. На връщане от полюса Робърт Скот и спътниците му загиват. Снимка: ЕПА/БГНЕС, архив Великобритания
A A+ A++ A

Българският флаг за първи път се развя на Южния полюс във вторник сутринта, съобщи антарктикът проф. Христо Пимпирев по сателитния телефон в Българския антарктически институт.

Той е част от международната експедиция, посветена на стогодишнината от достигането на полюса от Роуалд Амундсен и Робърт Скот.

Участниците в експедицията успешно са стъпили на най-южната точка на Земята - Южния полюс, предаде БГНЕС.

Проф. Пимпирев и монголският проф. Лхамсурен Дугержавслед тръгнаха на 29 декември по маршрута София–Фракфурт–Сантяго де Чили–Пунта Аренас–Южния полюс.

Времето в момента там е ветровито с температура -32 градуса. Сега южно от полярния кръг е полярният ден и 24 часа слънцето не залязва.

Пимпирев и Дугержавслед тръгват обратно за лагер Юнион Глейшър, разположен в подножието на най-високия връх в Антарктида - Маунт Винсет (4892 м), на около 1200 км от полюса.

В сряда е планирано експедицията да се завърне в Пунта Аренас, откъдето се очаква връзка с проф. Христо Пимпирев и снимки от Южния полюс.

Съставът на научния екип включва американци, канадци и немци. Експедицията е посветена на 100-годишнината от покоряването на Южния полюс в края на декември 1912 г. от норвежеца Роуалд Амундсен, който стъпва за пръв път на Южния полюс, а през януари го достига Робърт Скот. На връщане от полюса той и спътниците му загиват.

В периода между 1993 г. и 2013 г. България организира 21 поредни антарктически експедиции.

Осем дами участваха в миналогодишната, 20-а поред антарктическа българска експедиция. Миналата година България имаше свой проект, с който изследва как глобалното затопляне влияе на тюлените.

#експедиция #Роуалд Амундсен #Христо Пимпирев #Антарктида #Южен полюс

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Общество
Последно от Общество

Всички новини от Общество »

Инбет Казино

Анкета

Отрази ли се инфлацията на джоба Ви преди великденските празници