Работниците от Вазовските заводи отново на стачка

Работниците от Вазовските заводи отново на стачка
ВМЗ дължи две заплати и два аванса на работниците, а след 14 януари задълженията ще се увеличат с още един аванс. Снимка: БГНЕС, архив
A A+ A++ A

Продължава стачката на работниците от ВМЗ – Сопот, след като в петък се очакваше фирмата „Емко" да внесе опознавателна оферта за покупката на завода, но срокът беше удължен до 15.00 часа в понеделник.

ВМЗ дължи две заплати и два аванса на работниците, а след 14 януари задълженията ще се увеличат с още един аванс.

Агенцията по приватизация и следприватизационен контрол (АПСК) отново удължи срока за подаване на обвързваща оферта в конкурса за приватизацията на Вазовските заводи, предаде БГНЕС.

Конкурсът предвижда продажбата на 118 000 000 броя акции, представляващи 100% от капитала на ВМЗ.

„Емко" ЕООД е единствената фирма, която остана в конкурса, като срокът за подаване на офертата й вече бе удължаван веднъж през декември – до 15.00 часа на 11 януари 2013 г.

Бяха проведени срещи със синдикалния актив на КНСБ и с този на КТ „Подкрепа".

На тези срещи Гебрев е поискал от представителите на КНСБ и КТ „Подкрепа" да дадат съгласие за голямо съкращение на персонал, като във „ВМЗ" ЕАД да останат на работа само 1200 оръжейници.

Предложено е на представителите на синдикатите да отпадне от Колективния трудов договор разписаната процедура за съкращаване на персонал.

Категоричната позиция на представителите на КНСБ е, че не може да бъде дадено такова съгласие и че кандидат-купувачът е запознат със стратегията, приета от Народното събрание през 2011 г. и процедурата за продажбата на ВМЗ – Сопот, в които са разписани социални клаузи, които не подлежат на предоговаряне.

Заради направените изненадващи предложения от кандидат-купувача, президентът на КНСБ Пламен Димитров проведе разговор с енергийния министър Делян Добрев, който категорично заяви, че Стратегията за приватизация на „Вазовските машиностроителни заводи" ще се прилага и е в действие, с което ще се гарантира изпълнението на заложените в стратегията социални ангажименти.

Преди да подпише приватизационния договор, бъдещият собственик на ВМЗ - Сопот ще трябва да плати над 50 млн. лева задължения към държавата и нейните институции и над 2 млн. лева за заплати на работещите в завода.

#ВМЗ #Сопот #ЕМКО #КНСБ #КТ „Подкрепа" #Емилиян Гебрев #Пламен Димитров #работници #проест #заплати

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Промишленост
Последно от Промишленост

Всички новини от Промишленост »