Ирландия подкрепя България за влизане в Шенген

Ирландия подкрепя България за влизане в Шенген
Ирландският посланик в България Джон Роуън (вляво) заедно с министъра по управление на средствата от ЕС Томислав Дончев (вдясно) взеха участие в публичната дискусия на тема „ЕС по време на ирландското председателство и къде е България“. Снимка: БГНЕС
A A+ A++ A

България е изпълнила всички критерии за членство в Шенген и Ирландия е готова да подкрепи страната за членство, заяви посланикът на Ирландия в София Джон Роуън.

По време на публична дискусия на тема „ЕС по време на ирландското председателство и къде е България“ Роуън призова българските власти да продължат реформирането на съдебната система и борбата с корупцията, за да спечелят доверието на страните, които продължават да се противопоставят на членството на България в Шенген.

Според ирландския посланик по време на ирландското председателство на ЕС може да бъде постигнато решение за приемането на България, заявявайки, че страната ще работи за решаването на всички открити въпроси за България, за да се постигне положително развитие на срещата на върха през март.

Роуън коментира и ситуацията с медиите в България, припомняйки, че след като България се присъедини към ЕС, била е подложена на механизъм за наблюдение, който цели да даде Пътна карта за напредък по тези въпроси.

Посланикът добави, че все пак има развитие по медийния въпрос, изразявайки готовност Ирландия да проведе дискусии по въпроса с гражданското общество и да даде съвети, ако й бъдат поискани.

По думите на Роуън приоритетите на ирландското председателство на ЕС са икономическият растеж, заетостта и стабилността, прибавяйки, че Ирландия ще използва опита си в осигуряването на финансова и фискална стабилност за постигането на тези цели.

Ирландия ще работи и за реформирането на икономическото управление на ЕС, за да бъдат поставени основите за стабилност чрез създаването на банков съюз, продължаването на реформите на икономическия и валутен съюз, фискалната дисциплина, за да се защитят интересите на инвеститорите и потребителите.

Ирландия ссъщо така планува разширяване на ЕС, подкрепа на кохезионната политика, както и създаването на единен дигитален пазар, приемането на ново законодателство в областта на киберсигурността.

#България #Ирландия #Шенген #ЕС #Европейски съюз #присъединяване #членство #Подкрепа #Джон Роуън

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Брюксел
Последно от Брюксел

Всички новини от Брюксел »

Инбет Казино

Анкета

Одобрявате ли кабинета "Главчев"