Бокова, Обама в безизходица: САЩ ще спрат парите за ЮНЕСКО заради Палестина

Бокова, Обама в безизходица: САЩ ще спрат парите за ЮНЕСКО заради Палестина
Ирина Бокова, българският генерал-директор на ЮНЕСКО, открива 36-ата Обща конференция на организацията в Париж, 25 октомври 2011 г. Снимка: ЕПА/БГНЕС
A A+ A++ A

Генералният директор на ЮНЕСКО Ирина Бокова изрази безпокойство от последиците на евентуалното прекратяване на американското финансиране на тази агенция на ООН, ако в понеделник Общото й събрание одобри присъединяването на Палестина.

„Последиците ще бъдат сериозни, ще се наложи да се съкращават програми, да се преразгледа балансът на нашия бюджет. Но проблемът не е само финансов, това е проблем, който засяга универсалния характер на нашата организация“, подчерта Ирина Бокова в петък, цитирана от световните агенции и БГНЕС.

Около 22% от годишния бюждет на Организацията на ООН за наука, култура и образование, председателствана от българката, идва от вноската на САЩ, което се изразява в около 70 млн. долара.

Ироничното в ситуацията е, че тя е изключително неприятна и за администрацията на президента на САЩ Барак Обама, тьй като спирането на средствата за ЮНЕСКО и другите структури на ООН няма да бъде по негова воля, а по силата на два закона, приети в началото на 90-те, които забраняват на Вашингтон да финансира специализирани агенции на ООН, ако те приемат Палестинската автономия като държава пълноправен член.

„Администрацията на САЩ подкрепя ЮНЕСКО, но (американците) имат спънки заради закони, приети преди 20 години. В интерес на САЩ е да бъдат в ЮНЕСКО“, отбеляза и самата Бокова.

Нито Обама, нито ЮНЕСКО искат спирането на американското финансиране да стане факт и дипломатите от Държавния департамент на САЩ трескаво преговарят с Конгреса, Палестинската автономия и други страни – членки на ЮНЕСКО, за да се намери решение, което да съхрани бюджета на организацията непокътнат.

„Членството в ЮНЕСКО е в интерес на сигурността на САЩ. Мисля, че САЩ трябва да обърнат много сериозно внимание на тези закони, това е в техен интерес. Не смятам, че е в интерес на САЩ да се изолират от системата на ООН като цяло“, подчерта още Бокова в Париж, а висш американски дипломат е цитиран да казва, че ЮНЕСКО помага за разпространяването на западните ценности по света, което е от полза за Щатите.

„Иронията е, че администрацията на Обама е съгласна и винаги е подкрепяла силно Бокова“, отбелязва Ню Йорк Таймс. Юристите от Държавния департамент обаче не виждат начин да заобиколят законите по повод независимостта на Палестина, приети през 1990 г. и 1994 г.

САЩ смятат, че палестинският стремеж за членство в агенциите на ООН е „преждевременен“ и че може да повиши напрежението с Израел и да подкопае още повече мирните преговори между Израел и Палестина.

Въпреки възраженията на САЩ обаче изпълнителният комитет на ЮНЕСКО, състоящ се от 58 държави, одобри кандидатурата на Палестинската автономия за членство по-рано през октомври.

Почти сигурно е, че на двудневната си среща в началото на следващата седмица Общото събрание на ЮНЕСКО, което има 193 членки, също ще гласува в полза на палестинците, което автоматично ще доведе до спирането на парите за организацията от САЩ.

Палестина се опитва да се присъедини към ЮНЕСКО от 1989 г.

#САЩ #Палестина #Палестинска автономия #Организация за освобождение на Палестина #ООН #ЮНЕСКО #Генерален директор на ЮНЕСКО #Ирина Бокова #Израел #независимост на Палестина #Барак Обама #Държавен департамент на САЩ

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Свят
Последно от Свят

Всички новини от Свят »

Инбет Казино

Анкета

Отрази ли се инфлацията на джоба Ви преди великденските празници