САЩ съдят "Стандарт енд Пуърс" заради световната икономическа криза

САЩ  съдят  "Стандарт енд Пуърс" заради световната икономическа криза
Компанията "Стандарт енд Пуърс" е обвинена в умишлено завишаване на рейтингите на ипотечните облигации през 2007 г. Снимка: БГНЕС
A A+ A++ A

Международната рейтингова агенция "Стандарт енд Пуърс"  обяви, че Министерството на правосъдието на САЩ е завело съдебно дело срещу нея.

Компанията "Стандарт енд Пуърс"  е обвинена в умишлено завишаване на рейтингите на ипотечните облигации през 2007 г., което довело до "първична финансова криза", предаде Би Би Си.

Първичната финансова криза се трансформира впоследствие в световна. САЩ още не може да преодолее последиците от срива на пазарите, които увеличиха безработицата многократно.

Според юристите на фирмата, подобно дело няма никаква "фактическа или правна основа".

Това ще бъде първото федерално дело в страната срещу ретинговата агенция, подадено във връзка със световната икономическа криза.

Световната финансова криза от 2008 година е следствие от ипотечната и световна икономическа криза от 2007 година. Изразява се във влошаване в силна степен на основните икономически показатели на т.нар. развити страни, като е последвана от глобална рецесия.

Кризата избухва в САЩ като ипотечна и постепенно прераства в финансово-икономическа, обхващайки и засягайки всички страни и световната икономика. По мащаби и обхват е сравнима и съпоставима с Голямата депресия от 1929 г. Изразява се във всеобщ спад на производството, намаление на потреблението и търсенето с понижение на цените на суровините, последвано от нарастваща безработица.

#САЩ #световна икономическа криза

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Свят
Последно от Свят

Всички новини от Свят »

Инбет Казино

Анкета

Одобрявате ли кабинета "Главчев"